[DSE 2019] 通識5**考試技巧 完全免費

466 回覆
116 Like 40 Dislike
大家好,第一次係連登開post,旨在同各位巴打分享通識科考試心得,希望係最後3個月幫到大家。post得上黎,內容緊係全免。

因興趣同工作關係,2012年、2018年都以自修生嘅身份報考通識科,慶幸都取得5** 。而我認為如果充分掌握到通識科課程同考試嘅要求,如整合/比較資料、運用資料/論據解說嘅特點,對其他學科嘅考試都有幫助,尤其邏輯說理嘅要求,即使上到大學寫paper,呢套論說/邏輯推論嘅方式都會用得著,所以多年來都努力係唔同層面推廣呢科。當然,同學可以將有關考試技巧轉化去唔同層面運用都係後話,當前最重要係要應對黎緊嘅公開試。

近月,就去學校幫手講解通識科內容及考試特點,發現臨近公開試,唔少學生依然唔能夠將三年所學重新整理,亦唔懂得點應對考試。所以為左幫到更加多有心讀書嘅同學,決定係度分享下

1. 論點有咩要求?
呢度所講嘅論點,係任何「題型」中嘅段落,最基本都要做到咁(要求唔複雜)。
主題句 (展示概念 / 歸納能力) + 解釋概念 + 引用例子支持(卷一用資料優先) + 申述說明(扣題) + 小結。
咁概念係邊度黎?緊係你自己讀返黎﹗

2. 題型用黎做咩?
坊間好多時都分題型黎教,希望同學可以用唔同方式去應對。呢度,我想大家諗一諗題型幫到你邊一部分,我唔反對用題型分類,但唔少同學記題型都記到好亂,咁明顯害左你。其實,題型只限於幫你答得框架,好比你中英文作文,寫議論文都有一定嘅框架,但框架係無幫你填滿內容(段落內容嘅要求睇返第1點)。所以坊間成日鬧通識科話背框架就考到,呢種指控並不正確。

題型分類當然都有功能,就係當你見到題目關鍵字之後,識得係答題時用相應嘅框架,避免你做少左要求而失分。但由於近年考評局出題都有微少變化,考題嘅要求亦愈黎愈清晰,如指明兩個原因、兩個影響、一個關注點等,呢類題型嘅框架亦不外乎
引言 + 論點(要求幾多個論點就用幾多段) + 結論

依幾年要記熟嘅框架,可能淨返「論證立場」、「比較題」、「評估題」等題型。同學答呢幾類題目時記得一定要︰
表明立場 + 從不同角度論證 (+ 比較同評估題要加入準則黎衡量) + 駁論 + 總結重申立場…… 絕對唔難記吧

但同時,死記框架唔一定幫唒你,講到尾考生要靈活應對
如2018年卷一題2c,既要先從資料指出信念,又考資料多大程度上支持。當然,聰明嘅考生都知道,係資料抽取及解釋信念後,後半部分同以往限定資料論證立場(如2013年卷一題1b,環球肥胖果題)並沒有分別。所以,有框架唔代表你唔需要臨場應對,亦即考評局多次提及考生唔應該死記硬背特定框架

3. 卷二選答題目嘅技巧
如果同學有睇考評報告,你會見到每年卷二3題揀選嘅比例分佈明顯唔平均,而得分亦有差異
2017年選題百分比︰
Q1:19.2% Q2:71.3% Q3:9.5%
2018年選題百分比︰
Q1:20.2% Q2:53.6% Q3:26.2%
從考生表現得知,2017年揀Q3和2018年揀Q1嘅考生,成績比另外兩題的為差。但亦睇到好多學生識揀,正因為咁,有心考嘅你絕對唔好揀錯。唔想做揀錯果個,你揀果下先問自己︰
1. 3題入面,邊條嘅題型相對易d ?
2. 你揀左果題嘅每隻提問字同關鍵字,你真係明?
3. 如果你揀完都無信心,你答題a前,不妨簡單列一列你係題b嘅pts,唔好答完a題先諗題b……

以上嘅分享都係好入門,之後都會慢慢更新。而對於通識科有咩野問題,歡迎係度問,識答嘅一定會答到你明。

最後,以下係我自己係文憑試卷5**嘅答案,完全公開的,會同步持續更新。
Facebook︰通識5星星
https://www.facebook.com/dselsjohnyy/
留名學嘢
Lm
考評局18年seminar有特登屌過所謂既框架,可以預計出年會玩野
無錯,所以我希望可以提到各位考生呢樣野~~
多謝你貼埋上黎﹗

其實考評局每年都有唔少轉變,隨便抽少少重點出黎,大家順年份去睇︰
2012年︰歷屆最長嘅卷一,而且1c、2c、3c都係立場題,當年做唒成份卷都5**了,之後已經無再咁樣。(可以讚考評局有改善)
2013年︰2a,用其他解漫畫,當年考生做得唔好,之後幾年都有出。
2014年︰2b,揀選項去比較邊個提議對香港環境好d,呢題好類近2012年2c(控煙),但呢種選項再去比較,對考生嘅要求極高,而且考生唔易就咁套框架,近年卷一無出了。
2015年︰1a、1b、1c 三個分題有好強嘅連繫,答果陣要好小心。
2016年︰2b,兩者排名有沒有關係。當年改果陣,有唔少爭議。(呢題嘅要求係︰你要答唒「有關係」,同「沒有關係」,又係唔可以淨用題型黎理解……)
2017年︰3b,又係相對新穎嘅問法,同樣唔可以硬套框架。
2018年︰2c吧﹗第一個post提左。 同埋3b,問爭議點,以往放係卷二以「持份者衝突」方式黎問。
支持,但想問下記完慨念成日都唔記得,如何可以把它們記熟
唔記得概念有兩種︰
1. 如果你連個terms都記唔好,咁只能夠講你唔夠熟書,只好讀同背(唔好成日以為呢科唔駛背野)。
2. 如果你知個terms,但唔識係適當嘅情況下運用出黎。不坊係上堂後,老師講解完嘅議題,係上面mark返相應嘅概念,mark得多,你自然發現來來去去都係果堆。

例如要討論環境保育議題,你必然會用到生活素質、可持續發展、政府角色、環保團體;
再收窄少少,如果係要問填唔填海黎增加土地,咁你就要識得舉到 填海好壞,以及除左填海之外,其他替代方法,如收回棕土、市區重建等等。
我係前者嗰隻,係咪有d比較萬用嘅概念,可以速食下
Ls 2017 2
2018 5*
今年有再報
Wow
其實咁咪幾好
起碼考下人個腦正唔正常運作
背框架真係好撚無謂
點升到咁多
當然有萬用
生活素質、公共衛生、全球化呢堆概念嘅定義或特徵。例如︰全球化嘅特徵已經連續幾年都有考……

不過,上面都講過,同學你係要自己讀熟書架﹗
我覺得係關我無背過框架事
第1年無補習果啲 預左fail
第2年有補hong sir
但我唔知佢啲框架有咩用
不過係睇多左野既
我都無諗過會升到咁多
agree 呢科應再多d呢類變化

但如果理解考評局點解唔可以出得太跳脫,就會明白佢都算有盡下力
我個人思維有啲跳脫
所以做佢份卷都做得幾開心下
希望佢今年再跳脫啲
咁我背咗呢d萬用慨念先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞