[開心速遞]熊若水龔燁 供水線集中討論區(15)

1001 回覆
37 Like 4 Dislike
我都唔介意過場
其實我好在意cafe嗰場,
大小姐喺度佢哋都坐咁埋,
唔驚大小姐驚咩
過場都好正,我都唔介意
阿蟹同阿水最大嘅分別應該就係說話的技巧
我覺得阿蟹係好識做人嗰啲
我反而唔想佢哋跳step,可以進入直路慢慢一齊
曖昧呷醋個啲可以照做,只係唔好再誤會兜圈
其實大小姐一出現我都有同樣反應
但大小姐好似留意唔到佢地
畢竟都應該拍左好多集未出街
可能驚唔小心劇透左啲蛛絲馬跡
然後大家又好大反應
你索性叫市場部過期暖包就算啦
市場部禮品包假假地都係手錶嘅回禮
過期暖包用完就俾人dum落垃圾桶喇
至少有貼過係阿水個額頭到一陣
仲有心口
呢下恥笑真心忍唔住即刻要cut黎做gif
個樣衰格到
只發覺佢地越來越坐得埋,Cafe個幕貼到
阿龔個樣好似係真笑
完全覺得呢幕係笑場,笑死我了
仲有心口
真笑+1

Btw阿龔跟水水去尋寶圖到底攞咩嘢食?
主線之後又係時候公布下vol.6結果同常見錯誤
指路vol.6 https://goo.gl/forms/O9gzbOcGxfkwZvgi1

今次全卷滿分180分,最高分嘅係食蕉連皮啦你絲,淨係錯咗一題
平均分106分,低過呢個分嘅自動自覺去大小姐office門口排隊做新年吉祥物啦
今次題目set得難咗,正確率唔過半嘅題目比其他mcq多三四倍
所以今次review只會抽部分題目講,如果有想問又冇講嘅就cm啦
1. 熊若水對自己嘅稱呼
呢題tricky位係自稱
正確答案:職場三文魚(266<心戰>)、日本通(398<戰鬥吧!蠢人兵團>)
職場食物鏈最底層同洗頭妹係280<燁來越愛你(下)>阿龔對阿水嘅comment,所以係錯嘅
2. 熊若水對龔燁嘅稱呼
正確答案:職場搶手貨(280<燁來越愛你(下)>)、口臭佬(444<豔照攻略>)、醫生(410<接龍麻雀王(下)>)
職場世界仔係我作嘅 婚姻輔導員係max喺392<真命騙子>一開始講嘅
3. 對白題
龔燁:「媽呢空,究竟係我好彩定你唔好運呢吓?」
出自415<龔燁的秘密國度>,花生三友去市場部同阿龔講話初戀cafe停電冇開之後,阿龔就擰轉頭同阿水講
熊若水:「呢個故事教訓你,以後唔好亂咁批評啲女人啦,知道嗎?」
出自242<不能說的秘密>,一開始喺gym阿水屈間gym啲毛巾唔乾淨趕走咗仇太之後同阿龔講嘅
4. 看圖猜劇集

出自444<豔照攻略>,一開始講三太隻馬嗰度

出自275<嬤嬤鳳爪>,阿水呃阿龔話嬤嬤鳳爪啲汁最補
5. 雙下巴天使出現次序

希望呢題冇嚇襯大家
正確順序:
二(279<燁來越愛你(上)>:阿水office位)
四(280<燁來越愛你(下)>:阿水最後聽電台嘅時候攞喺手上)
五(377<水的燁緣(下)>:阿龔最後回想見到阿水臺頭嘅雙下巴天使)
三(415<龔燁的秘密國度>:阿水喺房搵阿龔黑材料嘅時候)
一(428<我不是曹太>:阿水推咗阿龔入房之後,仔細啲睇其實我cap埋阿水部電話畀大家做提示
6. 恐龍嘜花生廣告

正確答案:越食越心醉
其他三個答案都係我亂作,睇嚟大家都覺得我作得似層層,tbb編劇有冇興趣請人呀
7. 出現過對白「食蕉連皮啦」嘅集數
正確答案:
410<接龍麻雀王(下)>:龔水喺廚房鬧交嘅時候
424<我們的紅葉>:阿龔喺初戀cafe話阿水係暴力推開吳幸美嘅中女之後阿水即刻請返佢食蕉連皮
437<大小姐的秘書>:阿水拒絕阿龔嘅萬聖節合作計畫嘅時候
479<為何聖誕要開工>:三個字「我靚仔」雖然真係好靚仔嘅
8. 阿龔跑過幾多次
呢題真心數到我嘔血
以下係我數到嘅18次:(希望唔好數漏啦真係對咗幾次㗎啦
1. 279<燁來越愛你(上)>:slow motion狂奔攞車
2. 280<燁來越愛你(下)>:搵到阿爸嘅時候小跑咗幾步去龔友身邊
3. 376<水的燁緣(上)>:情侶間你追我跑
4. 376<水的燁緣(上)>:跑埋牆壁咚
5. 392<真命騙子>:喺gym衝出去搵阿水
6. 392<真命騙子>:衝入遊艇會阻人哋求婚
7. 392<真命騙子>:見到阿水望海之後跑去佢隔離
8. 410<接龍麻雀王(下)>:畀阿水麵粉掟到跑走
9. 415<龔燁的秘密國度>:阿龔收到email之後跑返自己office
10. 428<我不是曹太>:喺大小姐office出面跑落初戀cafe
11. 428<我不是曹太>:嘅廁所跑返去初戀cafe向阿水示愛畀阿水掌刮
12. 454<初雪的約定>:喺哈爾濱大街跑去搵jenny
13. 454<初雪的約定>:喺哈爾濱大街跑去燈柱
14. 454<初雪的約定>:喺酒店走廊跑去搵啱啱準備返房嘅阿水
15. 463<龔燁的No.1>:跑去lift口搵阿水
16. 463<龔燁的No.1>:周街跑搵龔友
17. 479<為何聖誕要開工>:收到阿爸入院消息之後喺更衣室跑走
18. 479<為何聖誕要開工>:最後跑去叫住阿水

呢次打賽後檢討打到我手斷,越打越hea,以後都唔出咁難玩殘自己
隔幾日得閒再公佈出街衫投票結果,敬請期待
希望你哋今次畀人玩得開心
vol.7會應要求新增音樂題,不過相信對大家嚟講一啲都唔難嘅
今集好甜啊⋯⋯
阿龔呢啲男朋友邊度搵
每次都近咗,
豪仔搵次撞一撞就⋯
+2
繼財務報表,又多一個落尋寶圖嘅藉口
我話你啊
阿龔跑咗幾多次
我撞翻嚟
我都覺得我好賤
我去做財神罰自己
阿龔好大膽,㩒大小姐個頭,唔怕新年扮元寶
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞