[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [3]

1001 回覆
24 Like 21 Dislike
試下唔用program,計時做MC
之前都試過MC出linear programming
但今次玩得大咗啲咁囉
其實唔用a part個結果 b part都可以起死回生
a part計唔到係因為個k麻煩姐
b part你有k啦嘛 成件事好做好多 用a part嘅方法做多次都冇問題
呢題on9 早知唔做佢,留返時間做其他仲好
有冇人估計到2018要拎5, mc 要中幾多條?
如果paper 1滿分嘅話,MC啱16條左右就夠
求秒
先用大圓柱減細圓柱求廁紙體積
廁紙攤開會係長方體
ans係c 0.104mm
我計到0.105mm
而且用左好多步計
明了
反而想知你點計會搞到多step
我設佢有n層 寛度係a
an=2.75
(a+2.25)x2xpi+(2a+2.25)x2xpi+......=6000
但唔知點解計錯
嚴格嚟講厠紙每一個位置同centre嘅距離都變緊
唔可以用圓柱體嚟計
shell method
仆街 唔係好明
唔係一卷厠紙 佢同centre嘅距離係一樣咩(eg 第一層差2.25+a
屌 我一開始見到以為係積分定唔知奧數嚟
大概明 thanks
Ching 咁癲, 我係P1 95, P2 39,今年再戰
我做果陣3,4條唔應該錯都錯 ,今年再戰 ,我個r都係計唔到, 搞到我下面要用其他方法做,浪費咗好多時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞