[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [3]

1001 回覆
24 Like 21 Dislike
仲難喎
我個時係頂唔順m2隻教畜
同佢講:其實我頂你唔順好耐 唔想你做我數學老師
仲話自己比佢搞到冇曬興趣
然後drop左 但其實個時我好鍾意m2
(我中三係想開心 讀多啲數 先pick m2
我跟左佢2年 比個教畜搞到有depression
maths 個分有時仲會跌左去8x
之前一直9x
最後仲要5左 屌佢老母
如果一直比我中六個啊sir教
我肯定自己2018有5星星(馬後炮
數學科老師要個高中同學罰抄 '我以後會寫日期'十次
同埋有數學科默書(m2 公式表個啲
冇唔知幾多分 罰抄公式表十次
唔抄 double上
星期六要返學 仲要overrun
日日有功課 欠交要去搵佢同罰企
成日有test 低過80 要曬做堂課 你預100題左右
唔交=發癲
而且我個時係追滿分 所以好撚大壓力
定其實係我問題
不嬲上堂唔理教畜😅
唔理=煩9你
罰企etc
我個時係諗住drop左就唔關我事
但我依家一諗到之後佢仲會害人
就後悔個時冇出篇公開信叫佢轉行
個時教緊積分
有個係我認知中幾勤力嘅學生
問我咩叫微分 我已經知佢唔配做一個老師
我想知你點回應咩叫微分
留名學下嘢
唔好串我啦
唔獻醜了
BTW我對微分嘅認知
係源自中三個時睇個本屠龍寶刀 有冇人睇過
最慘係有班同學好樂於做'做數機器'
覺得個老師好好
最後m2 好似得一個人有5
我個時係話求一點嘅斜率/變化率 (個時上緊LS堂 我求其答就算
正確應該係兩點勁近勁近嘅斜率?
或者叫做求導數?
Why bd=fd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞