[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [3]

1001 回覆
24 Like 21 Dislike
B題 佢話要一個老師企first or last position
咁即係有個老師企中間3格
咁就6c2x8c3x3c1x3!x2!=30240

d 題 我再諗發現自己get錯左題目
我就分case
case 1 3個學生
因為個老師可以放頭尾
6c2x8c3x3!x2!x2
case 2 4個學生
8c4x4!x2
加埋佢出再over 48/91
出49/264
請問我錯咩或者講下你點諗
btw我原本計埋case3 三個學生 但咁樣會同時有2個老師係頭尾
俾埋舊嘢叫你證可以當唔需要識 partial fraction 都做到
都係展開右邊姐
頂 我知b題錯咩
我記得x2 但唔記得x2!
自膠
唔知我哋啲老屎忽做,佢會點樣pre呢
上面個個唔洗睇
d題
分case
case 1 3個學生
因為個老師可以放頭尾
另一個老師放 3rd 4th其中一個
6c2x8c3x3!x2!x2c1x2
case 2 4個學生
8c4x4!x2
加埋佢再over 48/91
出91/264
請問我錯咩或者講下你點諗
Case 2 你開頭個6c1唔見左姐
21/44
21/44係啱定你個個7/22?
巴打b條式點諗
21/44岩
d果個應該係漏左你個case2
所以21/44✅
b既話老師可以坐1/2,1/3,1/4,2/5,3/5,4/5
所以一開始有6個choice🤔
thanks 我諗緊你點直接出6
哩題好易諗少左
可唔可以講下你 case1 個思路(想學多少少
(4x6C2x8C3)/(6x8x12C3)
係發生咩事 黠解!同p都冇?
ci 考個陣都叫做到 係做得慢啲咁解
個cii真係 完全冇idea
最搞笑係佢砌出黎個數係爛到喊 之後個marking做左勁多simplification
想知會唔會真係計到
我a b part都諗左陣
果陣好似未訓醒😑
可以用(6x8c4x0.4+6c2x8c3x0.4)/(14c5)再over48/91
其實應該係要將d野x5!既但係我約左姐
決定唔理你
跟返自己個套算
anyway thanks
其實係用緊一個prob撈落permutation既概念
例如10個人排隊等車
A,B,C係10個人入面其中3個人
如果A一定要後過B同C,咁呢10個人有幾多種排法你會點計..
求解
我計到2419200
10!乘1/3

我知自己錯咩
我諗住10!減 a 係bc前面
但減少左a係b c 中間
係咪因為有三個可能性
a係bc前面
a係bc中間
a係bc後面

好似諗得太簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞