[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [3]

1001 回覆
24 Like 21 Dislike
Me 2019 6th DSE
上咗岸再考係另一種樂趣
不過當然唔會考晒全部科,係揀啲想玩嘅嚟考
我唔識教小學生,唔知價,幫唔到你
小學啲嘢好撚複雜但又唔可以講得複雜
入門嘅有正方形係長方形同時亦係平行四邊形同菱形
進階嘅有解釋點解除以零會error
更進階嘅有乘除嘅意義

點教呀
小學係學計數而唔係學數學
求祈執條友都教得,唔需要我幫手

每次有家長講話佢有個細仔嗰時,我都係咁回
exact7y
小學個課程好強調要intuitive唔要logic
但問嗰啲題目時不時都唔係intuitive可以解釋到
唔好講除以零
向小學生解釋咩叫做除以1.5都唔容易
其實唔係架

上年take左一個primary math edu course
好短, 但上完係真係inspired左
對自己無論教數 / 教chem 都有進步

一般人認為上數學堂都只係學計數
咁好多原因既
curriculum , 老師 , 社會 , 等等啦
唔係度講了
要講有排講
讀左5年edu 個人都發癲
第1屆
以為你係al
巴打讀緊咩
唔建議,但技窮嘅話就用啦
但通常out syl嘢我會攞嚟check卷用
仲有第2d方法既
MC嘅話就唔理啦
MC嘅話我天馬行空咁亂做
最後18年錯咗5題
18年嘅話我親身做嗰陣覺得paper 1同2差唔多
唔aim高,咪覺得paper 1易囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞