[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [3]

1001 回覆
24 Like 21 Dislike
咁都中 交公開試證明拎approve ok?
你考dse關大學咩事
試過交啦以前 睇佢肯唔肯批架姐
時間太多
寫整齊少少等之後易睇啲仲好
咪就係話點解要批比你
Btw 你地寫分數用一行定兩行?分子分母都比較多字嗰種
成日覺得好煩
鍾意用兩行就兩行
總之人類睇得明就得
如果A係square matrix, k係scalar
l kA l 係咪 = k | A |?
諗唔到嘅話 試下作啲數字喺A入面
C part 點做

C part 點做
1.645x(0.7865x0.2135/N)^0.5<0.00125
N=291000
|kA| = k^n |A| for an n × n matrix
所以個3^(m-1) * m 漏咗square
題解都係咁,但我唔明個concept 點解要咁做
因為要將個pi 0.005轉化番做probability先
所以右面要除4
跟住照做就攪掂👍🏻
因為(b)你會見到佢係做緊Bernoulli呢type既estimation(1573/2000=點係圓C入面既est.機率=p),個interval其實係用泥estimate個p,而唔係estimate個pi
所以呢題入面既confidence interval都係要用p做,但如果biii係要搵pi既interval,咁就會先計完p個interval再乘番4,c part就掉番轉先將pi個數除番4變番p先計到
點解唔直接計埋john跟住除11睇mean🤔
咁直接set john係最低都ok啦
因為你新果個人夠直接set左最高🤔

因為你計John standard score既話本身果個mean一定要包埋John入去
做功課同出去考公開試既寫法又唔同既,就好似做功課做簿要抄一次題目,係為左更容易溫書,但出到去公開試就唔駛寫

’準確至三位有位數字‘ 本身係有佢存在既需要,只係考評局唔扣分

數學每一個步驟都有佢既意思,唔計分唔代表唔重要,唔好變成考試機器
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞