[DSE 2019] 你地溫 數學 又溫成點呢? [3]

1001 回覆
24 Like 21 Dislike
咁可以點教
之後又要教differentiate exponential function
但啲仔又唔夠班理解limit and convergence
爆開分母
之後出左個sec^2theta
可以同個dx約
最後你發現自己係in緊
由pi/4 to -pi/4 1/(6pi) d(theta)
巴打, 可唔可以拍多啲片 好有用
好多大哥哥係數神
好想數學有2呀
兩位CE哥哥
我會教埋
呢個概念其實都重要,係實數同虛數嘅重要差別之一
好多嘢唔會出但都係要教,我唔想啲學生出到嚟成個龜sir咁戇鳩
咩叫x>i
巴打好偉大
係咪2個都係imaginary就可以比較
都唔可以比較
用最簡化嘅語言嚟講:
因為i唔喺number line上面,無人知道i代表個數係幾大,所以有i就無得比較
定應該要用magnitude呢個字眼
n展無咩點學
|z| <-類似咁
其實又唔係完全唔可以比較
例如可以定義
a+bi < c+di
iff a<c or (a=c and b<d)
不過咁樣嘅定義繼承唔到某啲 inequality 嘅 property 咁解
講另類structure啲學生會痴線㗎

平行線有相交嗰啲non Euclidean geometry,啲學生一聽到實屌晒老母
會屌老母都還好
證明佢多多少少get到啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞