有冇人睇緊新一集Black Mirror??

487 回覆
173 Like 10 Dislike
佢講freewill都唔係好深入姐
都冇啲人講到咁神
所以依個咪就係佢想表達嗰樣野,你以為有freewill,但其實到最後你都係無選擇
我覺得佢係bandersnatch入面造型好似toystory個scott
試過一次話唔交貨,係老細叫Colin上門,跟住可以選擇剎唔剎佢
好多選擇睇落有得簡, 實程係無分別
例如動作戲, 問你"yes or fuck yeah"

Netflix之後 問你“tell him more or explain it “
有得簡, 其實無分別
好神
其實玩得兩個選擇嘅路線
佢都知限制左選擇俾你
colin 同電視機嘅對白講晒宗旨俾你聽

念番D細節位, 有對應到
好順攤
:唔好直接拮我咁唔人道
用呢個扑暈我先殺啦
唔係喎
佢第一次問你say no
之後佢再問你再say no
佢就唔會再逼問
玩到佢跟左老母搭火車跟住死左
玩第一次有少少覺得佢眼高手低
但第二次先會留意到好多細節位有呼應
例如頭頭早餐唔係揀完就算 後面睇colin片有呼應
又例如老豆一開始望出窗隻狗挖緊嘢
其實應該係另一個平行時空老豆條屍

我係睇攻略諗住自己爆啲ending
玩咗上火車 女人繼續寫game 肢解五星 殺同唔殺colin嘅結局 仲有boss(我玩嗰陣無得揀 就咁殺咗)

後尾玩返同睇返flowchart 其實好多位你根本無得揀
例如殺老豆back off又loop返你去揀殺老豆
(我都唔想殺 但後來發現的確無得揀)
Accept定reject offer
正常人應該一開始都揀accept 但又逼你返去reject
主角個樣好想accept但個口講reject嗰下 佢自己都shock咗
由嗰刻起 主角同玩緊嘅人都應該開始realize到there’s no such thing as freewill
我哋嘅選擇根本唔自由 因為一早被編程侷限咗

Btw玩唔到巴士end 有無巴絲教路
毒撚都有女
好一般⋯⋯
揀錯左又要你回帶再揀過
主角其實幾好演技,最正問係唔係有人控制緊我果時真心笑左
但之後揀netflix 佢就得返一個選項 一定要你傾佢老母,之後就返返一開始
乜都唔揀,最後入啱電話應該一定玩到
過多幾日應該多好多分析

由一開始簡唔接受佢邀請佢個樣都o晒咀,唔敢相信自己會咁簡
玩晒咁多個結局
我嘅理解係由回答主角你是誰開始
因你嘅選擇個故事就走向唔同reality :
PACS-陰謀論,主角係mind control 實驗品
白熊logo-有更高智慧控制主角命運
Netflix-兩個fourth wall結局:
-跳窗-主角太入戲混淆左現實
-對抗-後設結局,主角意識到自己係電影角色,最後痴q左線

跟阿媽走個結局就最玄,可以係意識穿越左時空改變左現實,亦可以係心理暗示做成主角係意識入面自殺

巴士ending 就重未get到

雖然係殘體,但強國討論依d真係比連登高質好多,唔係 扔低一句話好悶就完
密碼有得揀toy咩 我得pax 同j唔知咩
即係由得佢timeout咁run?
Btw白熊logo我都未見過
loop多幾次就有
有得揀劇情,比如打機好過喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞