有冇人睇緊新一集Black Mirror??

487 回覆
173 Like 10 Dislike
boss , colin , 同埋有新聞講公司倒閉
同埋最後你會諗到底係我地控制緊stefan 定netflix 控制緊我地
你以為自己有自由意志
點知都係大社會環境控制你
我認為本線係

bury dad >對應第一個選擇後望花園鏡頭>colin 上門>game 廿年之後被netflix重做
你係咪已經過左叫科林跳樓果段?
前面死完一次就唔會再死,會變左殺老細
Sad
但跟老母一齊死
可以算係good ending
幫主角解脫
我都係咁諗
Btw 有無人簡到主角同個醫生打交個part
笑到我仆街
仲有得簡kick the ball
其實Colin係咪真係有俾藥(drug?)Stefan食?
Colin講野真係咁玄定係Stefan有幻覺?
呢個只係你知道其他結局更慘先咁簡
完全中左“人生選擇以為有得簡, 但人/社會控制 ”宗旨

我認為有第三個選擇“叫阿媽唔好上火車”而唔係只有yes or no

愈講套戲好神
我都諗起有隻選擇game 叫stanley parable
全部都可以發生
因為係你遇上大分支點選擇時
個電視機再次重複平行空間
同本劇宗旨俾你聽
殺咗佢之後會點
玩完一次去到5星ending試埋其他ending已經好mindblown
但更mindblown嘅係當你玩第二次嘅時候 特登揀相反options
原來佢有好多option例如accept offer、destroy computer、take pills 其實係會end game send返你去checkpoint
換言之 我第一次玩得咁順其實我啲choice都係Netflix預計之內
reject offer嗰度係畀你睇完佢隻game入面cover唔到唔合理嘅path 咁到你揀嘅時候你就會揀reject 因為正常人都會accept offer
仲有其他tell about his mother係源自玩家嘅求知慾
唔destroy部機揀叫呀爸fuck off 係源自想堅持達成目標嘅心態等等
所以free will始終都不外乎心理反射
Colin好撚型 有冇人知個演員叫咩名
LSD 嗰幕係唔存在
但就將pac個概念植入咗去Stefan度
移動迷宮有佢
Will Poulter
移動迷宮1同3裡面個Gally
大個仔左型好多
第一集果陣覺得佢勁柒
深夜笑出嚟
玩哂所有結局
一開始bury dad果到
你可以係咁選擇bury
第一次bury 聽老細電話say yes
第二次bury 未等老細問就直接話今晚交貨然後cut線
第三次bury 聽都未聽直接cut線 激到老細自己上門
最後訪問果到colin叫你試下其他option
Narnia個陣仲柒....
有12個結局
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞