有冇人睇緊新一集Black Mirror??

487 回覆
173 Like 10 Dislike
玩晒幾個bad ending,再玩netflix結局
笑撚死
有啲選項揀完冇分別
例如同醫生打個位
講真幾失望下 完全無劇情可言 幾時會出番'正常'既black mirror
打唔打醫生有冇分別?
我揀咗冇打 佢會思角失調話自己係戲入面個個

同埋點樣踢老豆?我得煙灰缸

其他應該試晒 出字幕
我睇左幾個結局

1. 主角死
2. 主角殺左老豆比人捉
3. 重新開發隻Game

應該係有good ending, 不過出左近主角死左果個結局之後就唔比我再番轉頭揀其他支線

我最想知入電話果道如果入岩左之後會點,因為我亂入電話😂
仲有想問如果科林上左主角屋企之後主角無放過佢而係殺左佢,之後會點?
玩左個結局幾creepy
有無人玩到最後係Stefan係巴士上面聽Walkman
不過隻帶係寫主角個名
之後背景聲變晒雜音同埋影住主角望出窗
中途有個廣告板寫住”No future my friend “
之後主角就消失左
最後自動出credit
依集勁正喎,玩法創新,故事主題又扣到落玩法度,要轉折有轉折結局(pac),要cult有cult結局(Netflix),要深度,Colin講free will亦夠曬深。我玩玩下直頭諗,究竟係我控制個主角,定係Netflix控制我。

其實我唔明點解好多人話black mirror係講科技,明明第一集屌豬咩新科技都冇,(雖然之後有好多
點先玩到呢個結局
一開始啲背景聲 以為Stefan要壞掉 chop埋啲乘客
未睇晒
但係覺得colin 係主角幻想人物黎
Who are you
其實就算今集都係「科技」野

個科技就係佢影住21世紀時, 個女 programmer 去寫個 Netflix 系統被觀眾互動 (即係我地) 但你睇返個故事其實係影射佢係可以控制過去既人類 (主角係 1984年既人) 其中一個結局都話主角同心理醫生講佢地世界係被未來人用黎控制所以即場可以加插 action 打鬥。即係佢地人生各種行動都只係為左娛樂未來人類 (當然再影射埋另一結局佢地被 PAC 控制住)

再加埋各種結局等於佢地既平行世界, 其實都算叫科幻戲
打錯先入到殺科林條線
依集勁正喎,玩法創新,故事主題又扣到落玩法度,要轉折有轉折結局(pac),要cult有cult結局(Netflix),要深度,Colin講free will亦夠曬深。我玩玩下直頭諗,究竟係我控制個主角,定係Netflix控制我。

等於佢係影射緊部戲裡面個世界 PAC 咁
你以為好多人生既 choice 係自己 freewill 可以選擇
但其實冥冥中一早被人 (Netflix) 設計晒, 得返佢地想要你選既野
好認同代入角色嗰度,其實開頭一唔聽老母單嘢個故事已經 set 死咗某類結局。另外編劇可以開頭寫多少少令觀眾增加代入感
I would give this movie 5 out of 5 stars
呢個點先 chok 到?

我通常都係 loop 喺 “give me a sign” 嗰度
有冇巴絲可以講吓啲主導咗成個故事嘅選擇?
留意到有啲critics 純粹話想睇返傳統black mirror、甚至話netflix 咁做危害前四季嘅reputation (雖然絕大部分都係正評)都唔知係咪老屎忽唔願接受新事物

呢集講free will ,入面主角話畀玩家有free will 嘅錯覺,cut 走option 嚟簡化到主角想要嘅進程 係咪其實就係佢哋想要話畀觀眾聽嘅嘢呢

探討free will 根本就係哲學層面,同以往black mirror 諷刺科技嘅故事梗係有啲唔同,真係唔明啲負評嘅諗咩

其實冇錯,每次入咗 dead end 佢都會焗你去揀另一個結局。
“你以為有得揀,其實根本一早有人幫你揀咗” 可能呢個就係套劇想帶出嘅訊息。
好多人成日話覺醒咗,可能就類似 Stefan 咁發現咗自己俾人控制住。
Wait... what am I saying? Why am I reply this thread? What do I do?
開頭揀食物 揀聽咩歌 揀買乜歌 會有乜細微變化 ?
我諗個問題係呢套野已經踩咗半隻腳過遊戲機

但遊戲機又一早有比呢套野行得前既概念,eg stanley parable / bioshock 直頭探討video game 既本質,執行上亦都比呢套野好

呢套野講free will 得黎有啲表面
點出到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞