有冇人睇緊新一集Black Mirror??

487 回覆
173 Like 10 Dislike
Metalhead其實唔差
其實果集想表達D咩
應該只係講當 AI (Metalhead 機械狗) 一進化或出錯後
人類就變成被滅絕種族冇得反抗?
玩左成粒鐘先去到true end
睇番頭幾頁D 留言
心諗佢地係咪無行曬全部路線同去唔到真結局
套片個意思(佢講埋出黎) 好似比你有得揀
但其實你同主角一樣 都係比人控制住 你以為有得揀
但去到某個位根本會LOOP死 要你揀另一個選項
雖然未睇過黑鏡既劇
但依套真心唔差
睇完bandersnatch之後 有彩蛋講到隻狗曾經係video game既主角 之後慢慢變成一隻真正存在既玩具狗 雖然只係玩具 但佢具備學習能力 完美追蹤 就好似而家d小朋友smartphone已經取代左傳統玩具 只係一隻人類既玩具都已經摧毀世界 最後搞左咁耐原來只係搵隻乜都唔識做既熊 除左係慰籍小朋友 亦都係帶出最基本既物件已經令人好快樂 根本唔洗咩高科技 諷刺緊現今社會

同埋 呢集全點係想帶出 發展文明社會 唔係純粹靠智力力量 而係人性 人可以為左玩具熊以死相博 有感情靈魂 但隻機器狗可以殺晒所有生命 但都統治唔到世界 因為殺晒佢地再冇使命 然後休眠 其實都係另一種形式既死亡 同埋黑白已經係狗既視覺 得黑白 應該係代表佢地理解事物係好二元 唔似人類有好多色彩 感情
可能係睇曬五個結局就會強制咁完
我當左係true end
你將嗰概念/寓意講得好
但嗰故事表達得好差
最快完個Ending應該係
你簡食藥“take them"
選擇愈反叛 , 個ending 愈多星

斬開老豆18碌個ending 好心寒
試過飛住黎睇
所有分支都唔揀等timeout由得佢自己loop
基本上可以睇晒所有ending
但要睇巴士ending 一定要入啱電話號碼
唔止五個結局
Ending受訪人物會有唔同
有咩人物
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞