十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
好鐘意mini,細細張可以放入銀包,又平
講起樹,吳哥睇日出個位有棵樹擋住遺跡,個導覽話個到棵棵樹都千年歷史,全部都唔郁得
第九天-甲:

今日唔需要奔波勞碌,主要參觀博物館同一個義士既紀念公園
食完早餐就出發,團體式酒店早餐真係唔好提 食完就行過去紀念公園

沿路見到賣油檔口

公園為紀念為國家、宗教犧牲既義士,有幾座塔同幾排寫滿義士名字既紀念碑。

園區好細,好快行完,對面療養院旁邊有個當地市場,比金邊幾個市場更地道,好有氣氛可以參觀下,沿路行出去有個未建成既歌劇院。歌劇院我係其中一個柬埔寨最鐘意既建築,雖然仲裝修緊

歌劇院旁邊搞緊一個洋人喪禮,根據當地人講佢係柬埔寨出錢出力起學校、醫院等等,係柬埔寨既邵逸夫

喪禮

劇院
12月去完
唔敢食街邊檔
旅程最後一日先敢食
咁又唔洗咁驚
我去幾次都係日日食街邊檔
又平又好味
好驚d shake
不過尾二果晚試完就餐餐都飲
衛生係麻麻,生水冰 排水渠河魚 收完錢隻手幫你切生果,不過香港街市其實都係咁
第九天-乙:

先講講博物館旁有間細規模一線商場,非常明顯以中國客為主,有當地手信同名牌子,個個都操得一口流利普通話,旁邊仲有間餐廳食點心,基本上旅行團先會帶你去。

講返博物館,入場卷十二蚊美金,酒店可能有一蚊優惠卷送。裡面唔比影相,另外可以租語音導覽,裡面好大好多展品,亦有詳細歷史介紹吳哥遺跡,最特別係一個「千佛展區」,有一千尊大大小小佛像。

要認真睇哂整個博物館,約兩個鐘左右,資料性豐富,但都悶悶地,無互動式展品,好一板一眼既知識性博物館。

原諒我無仔細睇哂咁多個展區,大概一個鐘左右就離開,尾聲有紀念品區,買左一本非常有報既相集,記錄每架柬埔寨馬路上行走、當地人「日常」所駕駛既車。
第九天-丙:

新酒吧街,可惜仍非動搖到舊酒吧街分毫

接住落嚟介紹返兩間餐廳,分別享用午餐、晚餐。

第一間係大街旁既墨西哥餐廳,一般墨西哥菜,酸辣香口惹味。不過叫左份雞翼明明寫六隻,佢俾得五隻,我追問佢,佢話賣哂得返五剩,但錢照收… 我發現呢邊啲餐廳都會陰啲陰啲收多少少錢,無論柬美匯率上,還是食物份量上,不過作為遊客好難分辦到

第二間係TripAdvisor評價相當高既餐廳,主要由一位法國佬,同鬼妹主理。一入面口佢會提醒你呢到淨係賣一款小食,春卷,如果想食飽肚野會介紹你去轉角食柬菜,咁都嚟到當然試試佢。

餐廳好似豪宅花園,一大片草地加木櫈,另外有間樹屋都可以坐,會吊碟春卷上去比你。原本都有少少擔心外國人整春卷,而且天氣又熱食煎炸野都幾辛苦,不過味道相當好。

叫左一款鴨肉、招牌、朱古力、菠蘿。本來心大心細租品揀朱古力定菠蘿,問完鬼妹意見,佢話可以雙拼比我

幾款春卷都鬆化乾身唔油,鴨肉無咩特別,招牌「Wild Wild West」有牛肉、車打芝士、焦糖洋蔥、醃青瓜,醃青瓜酸酸辣辣中和芝士同牛肉既膩。

朱古力醬添混入辣椒,飽滿濃郁,又有少少刺激感點綴。焦糖菠蘿亦配合肉桂中和甜味。兩款甜品驚喜更大

埋單同法國佬傾左陣計,教你同香港人講「你好」,唔好講「nĭ hăo 」,可惜佢學唔掂,唯有叫佢同香港人講返英文

So long as you have food in your mouth, you have solved all questions for the time being. - Franz Kafka

返去之前第三晚間The Brothers Plus飲返杯Fruity雞尾酒,中和返煎炸野,就返酒店訓

等你返來得閒po下去寧靜的攝台 
打到尾聲
第十天:

最後一日,去左經過好幾次既Brown Cafe飲左杯咖啡。由柬埔寨年青一代創立,慢慢開分店去到東南亞其他國家。裝修比得上國內星巴,咖啡我唔在行就唔識評價,但環境好悠閒,兩層幾千尺咖啡廳,數埋唔夠二十張台

估唔到係一個發展中國家,一位年青人花幾年時間可以建立呢種程度既咖啡廳。曾幾何時我都係一個有理想既文青

午餐係一間澳洲伊拉克人開既餐廳,食中東菜,叫Atmosphere。
餐廳門面非常唔起眼,招牌細過韓仔丁,過經兩次先見到間餐廳,老豆同另一個中東人就係大門口食緊大煙

老闆好熱情,食物方面因為好少食中東菜,本來都有擔心,估唔到口味都好夾到香港人。反而去日本、歐洲,好多野都重口味

對所有食物都好新奇,全部都非常出色,尤其甜品,師承法國,款式創新、水準以上。而最鐘意係Baba Ghanouj,燒茄子壓成溶,混上希臘乳酪成醬,表面再淋上一層檻欖油,用Pita Bread沾嚟食,非常開胃,估唔到咁食法都唔會搞肚

雖然食中東菜有少少離題,但絕對值得抽一餐出嚟食

食飽,亦準備去機場,完結十天旅程

完:

就好似一開始講,呢個Post主要作紀錄,最近有朋友想去緬甸,搵得返舊Post資料真係方便好多。唔在狀態,打得有啲悶,原來想入嚟笑下既可能會失望

上年去左好幾個旅行,今年又接住幾個旅行,發現借旅行為自己治療情緒其實係徒然,睇到再震撼既景色或者聽到再動人既故事,都無辦法放鬆心情去接受衝擊

感受變得好短暫,好平淡就完左十日。而旅程中認識既柬埔寨人生活都好平淡,有一晚係酒店捉住個同我差唔多大既職員坐低傾計

「你地週末會去邊到娛樂?」

「一家人去吳哥窟參拜、聚會。」

「假期呢?」

「一家人去吳哥窟參拜、聚會。」

「無其他活動?」

「新年有最大型既節慶,都係吳哥窟!不如你新年嚟探我地。」

柬埔寨人就將一年三百六十五日既快樂濃縮係三日內,準備最好既食物、衣服、同心情,全部奉獻比呢三日。希望大家到生命盡頭,可以數得出人生百份之一最開心滿足既日子。

洗費約五千五百/位,連機票、酒店、簽證等等
好正
有啲走馬看花,想認識多幾個柬埔寨人
支持
樓主一年去幾次旅行左右
睇完你篇遊記,
睇下今年有無 會一個人飛去睇下柬埔寨,特別係S21
上年七月辭職,去左四個旅行,主要陪親戚、屋企人去,心情唔好,想陪多啲佢地
s21曾經囚禁一位女性,亦係紀念館中不幸既主角之一,就好似一套悲劇,長相甜美、冰雪聰明既女主角,同一位男生有段被政治欺壓至粉碎既愛情
樓主啲相睇唔到呢
睇到喎
多口問句欠巴點解富賤部wide好唔好用?
想入返部老母或者富賤 wide玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞