十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
東南亞咁多海灘,應該冇人會專程去緬甸海灘
越南易玩,當年去話會起條鐵路通南北,係唔係已經起好
跨年全世界都好熱鬧
太多野食,請埋司機
Golden Temple Hotel 位置唔錯,行落一條街好多野食
好似都幾正咁喎
上星期去完暹粒, 物價好L貴
食野仲貴過新加坡
去影下相啦
旅遊區相比,新加波真係抵食
第三天-乙:

柬埔寨老納與猴子

睇完日出就行埋一邊食埋幾盒早餐,之後就參觀吳哥
周圍好多馬騮,大家小心喇,好惡

細吳歌唔難行,兩個鐘已經好足夠慢慢影相
最高有個限人流既塔,下面張相右邊五顏六色既係大媽,話明唔準帶遮上去,有個阿姐帶足兩把,行行下飛左把落嚟屌你
左邊班鬼佬落嚟嚇到腳震震,但老實講呢條梯先經算好有得扶

細吳四邊被護河包圍,圍內建築物數目不多,南藏經閣,另有北閣

美人胚子

收費拍照

離開就去大吳哥參觀
另外就係之前提到既問題,因為四點幾到黑蚊蚊好易唔記得車泊左係邊,最好先留司機電話。因為我係經酒店訂,即刻google酒店電話幫我聯絡返司機
有冇雛妓?
按摩按到JJ,係咪技師有暗示?
FP-1 rich
東南亞絕對係一街雛妓,白鬼絕對係最大元兇
今次係金邊一間中國人開既賭場酒店見到兩個雛妓拖住手離開

其實摸到丁丁係唔係接摩一定會發生,未試過唔知
剩返幾盒,留返嚟影遺照
勝在人少,沙靚
第一次去芽莊真係幾開心,沙灘夠長沙又夠幼,遊客唔多食住都平,唔洗下下去泰國
越南多唔多
越南洗頭
我自己係大叻遇過一個唔知變性定易服人問我做唔做,仲要同屋企人去
通常單人按,連續5次或以上
6成係

連登所有女人都係雞理論
FP1 未乾個底點keep

一直都好迷網,櫃底仲有一箱未開
今次影完等到返酒店再撕,濕個邊可以直接用水沖再風乾
第三天-丙:

巴普昂寺

大吳哥其中主菜係巴容寺,又叫「微笑高棉」,因為寺上雕左百幾個笑面 旅客多數到此一遊就當完左大吳哥窟

督督車群

之後就行過去巴普昂寺,特色係進寺前需要經過一條長橋

巴普昂寺

之後就離開大吳哥中心,去下個景點塔布蘢寺
途經一個叫周薩神廟

因為係途經,司機問我地落唔落車… :「Do you want to see 臭閪

而同周薩神廟鄰近係另一個寺,塔瑪儂遺址

因為時間比較鬆動,係茶膠寺落車行左個圈
相對少人流既景點,明顯維修都無咁落力,條梯無扶手仲有碎石,幾層樓高,上去容易,落嚟大家都腳震震

唔難理解點解咁多人坐住輪椅

第三天-丁:

塔布蘢寺,盜墓者羅拉其中一幕場景,安祖蓮娜祖莉又成日掛住係口邊,除左細吳哥,呢到都算人流最集中既寺廟

走既時候發現當地人請左隻雞查飛

包車正式完結,同司機影返張相留念,就食午餐
大家記得既,訂酒店時候包左份午餐,本來以為得碟炒粉麵

原來係包完整午餐,頭盤、主菜、甜品,另外加錢叫左枝Sparkling

每樣食物都好精緻,味道唔錯,肉質粗左少少
餐應同樣有提供晚餐,可以提早預訂,晚上2000-2100餐廳有民族表演,當然唔食飯都睇到,不過食飯就坐得舒舒服服睇

原本包一餐已經好滿足,酒店私下仲送左張小食卷,以為係生果餅乾,就直接用埋張卷埋當零食

點知係一堆三文治牛角包冬甩同生果,見到都飽。叫職員包返住佢,游完水先食

游完水職員話下午叫飲品(果汁/雞尾酒),有七折 即刻叫左杯送三文治

因為太飽又游完水,就決定訓到晚餐先起身
大叻有咩咁吸引
利申:去過
可能鐘意佢氣氛,有好多野好難解釋
記得個次坐左幾個鐘夜車,去到一起身係一個落住毛毛雨既清晨
沿邊山路行落去,有間剛開門既Pho店,食左碗好簡單但好好食既粉
離開個日係車站旁邊買左兩件法包,係咁大個人食過最好食既法包,有件第二朝攞返出嚟食,又扁又凍竟然仲係咁好食

簡單、清幽,就愛上左佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞