十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
我上星期都係暹粒
欠欠係咪舊登果位
第二天-甲:

一早起身食早餐,飯廳六百幾呎,自助式,擺出嚟既款式唔算多,不過冷盤、生果、包、果汁、粉麵等等。比較特別佢有個附加菜單,即叫即整,重點叫哂就無錯,認真製作

食飽就出發,先同司機打打招呼,然後買門票
大部份司機英文都唔太好,如果撞正一個有能力身兼導遊既司機就一流,唔係都可以請返個有牌既當地導遊,英法支日語都有。而主流景點都有企街導遊招客,做個別景點介紹

分一/三/七日飛,一日飛除左旅行團應該都好少人會買
,我就買三日飛,好貴。各國都抽唔少水 聽過有人睇日出前買,但太趕時間,建議擺第二/三日。張飛印住你個樣,每日第一次入場都釘個洞,唔好走數偷入去,要罰錢

今日主要玩大圈,行程為:

變身塔
東湄本寺
女王宮
塔遜寺
涅槃寺
聖劍寺
巴肯寺日落

緬甸浦甘既日落日出
用app睇勁f5都冇圖
g持左先
柬埔寨就係好正
西哈努克(Sihanoukville) 仲好玩 有陽光海灘 最重要係貴有貴玩 平有平玩 又唔多大陸人
利申: 去左幾次Cambodia
好多巴打去西哈努克玩女女
第二天-乙:

變身塔

每個遺跡都有佢自己既故事,做咗功課去睇會更加投入,而酒店、手信區都有唔少書作詳細介紹,有興趣可以買本睇。但單以觀光而言,睇多幾個可能會覺得大同少異

吳哥窟遺跡群每個都相隔好遠,大圈去女王宮等坐督督起碼一個鐘,沙塵滾滾,請自備口罩太陽鏡,或者俾多份錢包冷氣車出入。

觀賞方式一般從規模、用途、雕塑入手,有幾百年前既市集,渡船而進既醫院,無數為權貴而建既寺廟。詳細故事可以參考呢個網站,我就唔班門弄斧。

Mr Angkor
https://www.mr-angkor.com/category/travel/scenic/

柬埔寨:我又無財無物,唔好話修複遺跡,連照顧國民都唔掂,既然你班外國人成日吹奏吳哥窟,不如送你地搞,分返少少錢俾我就得。

變身塔

唔同遺跡都有招牌介紹其背景,同邊個國家負責修葺。有啲國家明顯渣流欄,亦有部份認真工作。但好多路段都凹凸不平,一個唔覺意就扭傷,而我就係第二日扭到

唔係得我一個,成個行程見到三個鬼佬扭傷,一個坐埋輪椅
我唔係專業人士,唔識分析到底修複得好定壞,但作為遊客真係要小心,一來路面好崎嶇,二來大部份寺廟又高又鈄,梯級又窄又細,一半都無扶手,一個唔覺意就無敵風火輪

有人話維納斯女神像斷臂係缺陷美,呢件都係缺陷美
而各個遺跡都有大大少少被天災或人為(赤柬)破壞既珍貴古物

最易理解,亦最易欣賞既,相信就係遺跡上既雕塑,精雕細琢,巧奪天工

然後又係賺遊客(白人)錢既地方,有個當地人突然質支香俾兩個鬼妹,叫個鬼妹插係壇上面,隨緣樂助,佢地埋單俾咗十蚊雞美金。

塔遜寺

涅槃寺係其中一個比較特別既景點,以水為題。要經過一條長長既木棧道走入被水池包圍既涅盤寺,棧道兩旁係長滿植物既湖。聽講以為要坐船入,一次打風後先修左條木棧道。或者會令人諗起台灣高美濕地同緬甸U Bein Bridge。

相傳棧道盡頭既水池具療效,當地人稱池水為「聖水」,見有牌寫住唔好偷水,但有當地人一桶桶攞走
就係攞去旁邊拜祭用

涅槃寺旁拜祭的老人和小孩

偷水

涅盤寺 / 龍蟠寺 (NEAK PEAN)

https://www.mr-angkor.com/neak-pean/

中午司機車左我地去一個地方食飯,相信係同餐廳夾定,好多遊客都車左入去,係連日來最唔抵既一餐,唔係唔好食,但真係好貴,兩碗野埋單十幾蚊

不過餐廳有貓貓
巴打幾號去
我打算買一日門票睇細圈, 4日3夜 夜到早走 冇咩時間睇3日
好趕wo
冇計,坐uo 平機票 ,$700好似

同埋我都怕太熱
我記得當年我個司機玩到最尾 講左個爛gag
司機: we are now go to the last temple
我: what? (當時已有d攰)
司機: the golden temple
去Koh Rong 呀嘛 大把好酒店
柬埔寨作為旅遊區雖然無越南發展得咁快,但勝在簽證平一半有多,去多幾次都得

不過越南既大叻係其中一個令我想長住既東南亞城市
簽證差地簽都係差唔多WO
以前去好似750,可能記錯
依家最平好似仲係31美金
第二天-丙:

沿途會發現唔少無頭石像,大部份被外國同赤柬搶走去賣。不過至少唔似某啲國家自己打爆自己啲文物

聖劍寺同因《盜墓者羅拉》而聞名既塔普倫寺一樣有被巨樹纏繞既建築,因石牆有多個手握寶劍既雕塑而得名。聖劍寺主要由多條石柱組成既,層層門框,畫面相當獨特。

寶劍守衛

聖劍寺後就直接去巴肯寺睇日落,大約三點半就到,未見人潮,行左廿分鐘左右就上到頂。係暹粒最高地標,的確係睇日落好地方之一。

但天氣唔算太好,另外環繞周圍既建築太少亦唔起眼,實在唔認為會睇到一個靚日落,所以行到半個鐘就決定落山,雖然陸陸續續好多旅客上山,但都唔少人放棄觀賞日落而落山。

施工中

分好編號準備重新安裝的石磚

講起日落,要寫日落最靚,身為馬鞍山人緊係揀烏溪沙第一

第二就係緬甸蒲甘。蒲甘係一大片叢林中有無數大大少少既塔(Pagoda),樹海同尖身啡黃既寶塔剪影…

四年前

舊登講緬甸:
https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=5182781

落返山見到原來有大笨象坐,不了

前面講到我扭親隻腳加舊患,上年係日本重傷無好好照顧…
咁就問酒店有冇冰,佢地即刻好關心問我係唔係扭親,唔知係佢地真係咁細心定真係太多人扭親

佢地叫我返房先,之後有人用幾層袋包好一包冰連毛巾俾我,真係好體貼好感動

夜晚去湄公河邊條酒吧街會淆

雖然冇夜晚嘅馬尼拉市咁恐怖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞