十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
安全方面,暹粒、金邊,我覺得還可以
係洗費唔化算,比如包車玩吳哥窟會重皮,除非外其他獨遊客組隊,不過一夾就三日,咁獨遊有啲麻煩
所以都係要組到隊先去得成
可以試下租電單車,不過出意外就煩,見鬼佬單車玩大圈都踩到死死下
沙塵滾滾就免啦
我下個月一個去,包一日20美金都唔洗 好撚平啦比起日本,酒店$200晚己經係4星級
我都鐘意獨遊,係食方面試唔到太多野
都係果句,比個藉口再黎過
留個藉口下次去
20美金又好似幾抵屌喎
好平架咋
愈來愈少即影即有相呀…
送哂出去
packfilm又就住影

等陣再出
第五天-乙:

訓醒開始長征,治路由吐斯廉屠殺博物館起行、到奧林匹克市場、烏亞西市場、中央市場、最後係車站附近食晚餐,再坐車返酒店。

吐斯廉屠殺博物館前有間日本開既Cafe,可以先醫飽個肚。

吐斯廉屠殺博物館裡面好多地方都唔俾影相,而事實上都無太大心情影相。

吐斯廉屠殺博物館,詳細故事我就唔係到打,一來外面有更多學者有更深入探討,二來希望大家可以租一個導覽語音機,跟住佢一步步探索呢段歷史。本來想話評論下,但#19都大概講咗諗法

吐斯廉屠殺博物館,亦被稱為S21,前身係一間學校,之後被赤柬用嚟囚禁「犯人」。所謂罪犯,只需冠上一個莫須有罪名,捉一個人,嚴刑逼供供認犯下各種無稽罪名。

赤柬主要想犯人「承認罪行」,所以一般係犯人認罪前盡量吊住佢命,認罪後亦要供出「同黨」,下個被捉就係家屬、朋友。無你既事,就會送去郊外處決,亦即係後期會提到既殺戮戰場(Khmer Rouge Killing Fields)。

裡面太多太多故事,對於生活係中共眼底下既我地可能已經聽到習以為常,對其他國家嚟講亦只係一個未成熟既經濟體,唔好忘記當年歐美國家都有份捧赤柬入聯合國,今日睇返真係貽笑大方。以上故事都變成歷史,有人話歷史係作為人民既警惕同告誡,但事實上人類只會一次又一次跌入思想陷阱,孕育出一個又一個極權。
我記得金邊有賭場...
我人生其中的一個夢想就係去晒全球既賭場..
獨遊去賭場有無危險...好驚被人搶野
最多中國越南客,你香港人又身光頸靚始終有危險
不過我孭住個大背囊,一睇就知唔係賭錢,離開賭場行返酒店條路都好開揚,晚上去都唔係太恐怖

不過都係小心至上
另外華人樣待遇係有唔同,去賭場前有條大馬路好多車,我想行既時候有幾個當地人起左個人肉圍欄幫我擋車

我諗對當地人嚟講呢個賭場都帶比佢地唔少好處,始終唔希望賭客有咩事搞到賭場無生意
老老實實,搶野風險太過高山,除非你囉住錢係手行街,唔係既都好難有人搶
第五天-丙:

在奧林匹克運動場旁的工地玩耍的小孩

今日去既三個市場,奧林匹克市場、烏亞西市場、中央市場,前兩個比較少遊客,但三個市場都以服務本地人為主,賣乾濕貨、日常用品、熟食等,可能我下午去,人山人海,水洩不通,所以基本上輕輕行個圈就走。

好多華人建校

因為全程行小路,經過好多當地人既通道,生活好多姿多采,亦無想像中咁污糟,不過當地人會好好奇望住你,以為你盪失路

無幾耐就到奧林匹克市場,重點做服裝批發,賣女人衫為主其實幾乾淨幾好行,不過真係太多人,好快就離開

無幾遠就係奧林匹克運動場,一個綜合體育場,跑步、踢波、沙排等等,設施完整齊全,最高可以容納八萬人。附近將會有大型高級住宅相繼落成,呢一帶應該係黃金地段

同非常平民化既奧市只係一街之隔,唔知十年廿年後會變成點

離開運動場就去到烏亞西市場(Orussey market),有人會搞錯佢同俄羅斯市場(Russian Market/Tuol Tompoung Market)

烏市貨物就廣啲,衣食住行一應俱全,特別係食方面,由早到晚都有不同小食選擇,不過始於街市,衛生唔太好,我就無試。

但值得嚟參觀下,下面有地圖,其實夾到路線都幾好行

講開,第一日行街有好多督督司機氹你包車玩一轉金邊,應該會去哂幾個市場、景點,不過我衡量過夠時間自己行就無安排車,如果有興趣可以去金邊皇宮附近撞下,當然最方便經酒店訂

附上今日地圖

繼續睇
第五天-丁:

時日無多

離開奧運見到日落,去到中央市場已經入黑,淨係外圍濕貨準備收檔,亦只隱約見到市場奇特既外形

天黑,見前面有座同金邊格格不入既商業大廈,Vattanac Capital Tower。大廈係Vattanac Bank 安暹銀行旗下物業,幾年前開幕,睇wiki佢都算包羅萬有,公寓、零售、寫字樓都有,而地下仲有幾間餐廳,不過對於香港人太「平常」,決定唔係到食晚餐。

附近其實好多中高級餐應同Cafe,經過一番搜索,決定去Labaab Restaurant ,Vattanac Capital對面一檯唔起眼既小建築,再經一道更唔起眼既樓梯上二樓。以柬、越菜為主既餐應,客人以當地工作既外國人為主,價錢亦相對當地中上價位。

https://www.facebook.com/pg/LabaabRestol

過左太耐已經唔太記得每道菜細節唔好意思
比較特別既係碟用米紙包既越式小食,另外仲有份炸豆腐灑上唔辣既辣椒乾碎,最後以椰子無餡湯丸結尾,非常非常滿足

第五天-戊:

講漏左,食飽去左對面金邊火車站,主要去機場,另外最近重開往西哈努克港線

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞