十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
芽莊除咗玩水冇嘢好玩喇喎........
法包真係冇得輸
我喺芽莊坐車去大叻嘅途中都食過件好撚好食
柯士甸有間全港最好食既法包,但已經加價幾倍,亦止於香港最好食,同越南比跌到二線
之前去d餐牌都要US5起跳,點解你咁平既
食過一次
印象中係好食嘅
河邊車仔檔款款都係5蚊內,始終環境比較陽春,但河邊以外正常餐廳5蚊都合理價錢
第三天-戊:

訓左陣行去Made in Cambodia Market,就係Hard Rock旁邊。MICM部份賣既野出面手信店都有,一如全球手信區,減50%唔是問題,但呢到整體定價明顯高啲。

就係MICM旁邊有間餐廳叫The Brothers Plus,有兩層,見環境唔錯,又無酒吧街咁多人就入左去食晚飯。最後一晚都有返嚟飲野。

Carbonara、Pizza、Fish Amok,加一杯Dirty Martini

首先估唔到厚底Pizza,另外估唔到意粉跟蒜蓉包,包到

價錢中等,味道唔錯,份量尤其意粉真係好足,Pizza就唔試都得。

講講地道菜Amok,可以揀唔同肉類,配椰漿同香料做湯底,以椰殼/椰葉盛載。味道似微辛辣既椰汁咖喱。原本擔心浸汁魚會霉爛,但魚質較實,配汁送飯非常開胃。

又係指定時間後酒水有折,飲哂一頁都平過香港開酒
不過注意身體健康啊大家

晚餐結束第三日行程

第四天-甲:

https://youtu.be/DBOQhLPePVU

前兩日基本上玩過一次大細圈,最後一日食完早餐就向酒吧街相反向行下

沿河邊相反方向行,雖然一片黃土,但都係好純撲既鄉村

係個山旯旮地方有間賣古董既鋪頭,件件都幾百年歷史,一千幾百都有交易,可唔可以帶出境就唔知,不過佢仲有DHL送貨服務

河邊圍網捕魚

回程就返酒吧街食午餐

有冇食 大麻pizza
呵欠欠
第四天-乙:

三日票,最後一日就自己係街邊搵車去行多轉大吳哥,一出餐廳問價,開廿蚊 早兩日包車玩足一日包埋日出日落都係廿蚊/日

最後搵到架車講價講到九蚊,雖然最後俾十蚊佢話唔找

今次只有一站,就係十二生肖塔。前兩日都經過過,十二座塔組成既建築群,每座塔上都刻有唔同既動物。

呢邊有啲被冷卻,一般遊客都唔會行過嚟,十二座塔都幾乎無人,係呢邊影左張100c寄俾個朋友

然後行多兩個圈,又見到一個無遊客既遺址,但有一位當地女孩坐係上面讀書

之後再行多個遺跡就離開

定居已久既鬼佬
快D整理好D相之後返過來POST相引人落疊入坑呀
金邊有得玩真槍,火箭炮,有無去
個邊好似多左人買機當聖誕禮物比女女
無,以前係越南試過,無記錯100蚊/Q,聽講仲有火箭炮玩,會車你去老遠,放個有料石油汽罐比你射
我見火箭炮500美金要
我就係見個鬼佬攞住罐野同我say byebye走左去,我諗畫面應該好壯觀
人一世物一世,有幾何揸到火箭炮你射呀
你真係信?
渣ak 手槍 機槍100定200美金 好似有100粒子彈
第四天-丙:

快快手完左佢,下年無機會

經酒店訂左車過金邊,2330開車,0530左右到,晚上慳返晚酒店錢之餘,交通亦比較暢順。都公價寫哂出嚟,國內至越泰都有巴士到。

起程前最後一餐晚餐,揀左係酒店轉角一間燒烤店。因為TripAdvisor推介,日日排長龍。

中高價位,叫左田雞、牛扒、豬肋骨等等,其實食物好普通,牛扒太柴,不過職員好好傾,知我係香港人大家傾左陣中港問題,講到一半有班好似中國人既遊客入左嚟,我地即刻靜左,之後發現係日本人,大家又一齊講港獨

食飽返酒店搞退房,職員話我地成身汗坐夜車好辛苦,安排左毛巾同房比我地沖埋涼先走

走既時候送左兩件印有酒店Logo既T Shirt作為紀念品

順帶一提,酒店包接送,去坐長途車都送埋你去車站

揀左Giant Ibis公司既車,後排近洗手間,大床無隔訓兩人,另有單人床。如果單人去請小心揀位。
第五天-甲:

太早到金邊未有房,放低行李係酒店出去行陣,順便搵早餐。
住既係Home Chic Hotel,連稅約125HKD/位,唔包早餐接送。

由長途車站坐到酒店

好快就行左去金邊皇宮,因為近獨立節慶,周圍都佈置得好好

市中心最易認地標一定係金邊獨立紀念碑,旁邊仲有個公園,好多本地人晨運,飲咖啡睇報紙,同鄉郊味重既暹粒有明題分別。

佛教我唔熟,呢隻野係緬甸都見過,個樣好似比人踩親條尾咁,係咩神?

相當多中國人嚟做生意,中菜已經滲入當地。

比較失望係少早餐店選擇,大部份都係Cafe,坐左晚夜車真係唔想食乾包。好在酒店附近有間非常唔錯又抵食既越式餐廳,環境地點都好靚,第二朝都係到食早餐。

牛肉撈檬、豬雜麵等大路野以外,個小食Bánh ít 。糯米粿,包有豬肉乾蝦,煙韌軟糯又香口

份量唔少,豬雜麵仲有隻豬手,幾乎食唔哂。食飽就返酒店攞房,順便補眠。
獨遊係咪唔適合去柬埔寨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞