十天淺遊-即影即有下的柬埔寨

216 回覆
100 Like 1 Dislike
Lm
如果一個人入重慶大廈行後樓梯恐怖指數係5,酒吧街大約係3

有次去緬甸一個好遠既海灘,好少遊客又好少交通資料,換左幾次車,坐左24小車,最後一程車仲要同幾十個當地人迫係架16座,而架車向緊山上行,個刻真係幾驚

最後原來大家都好友善無惡意,亦順利到達,當時成個海灘幾個渡假村加埋唔夠廿個外國人
呵欠欠
大圈個間餐廳簡直係全個旅程最難食嘅餐廳 仲要貴
聽日到,有冇巴絲係附近?
貴過大家樂
可以係出面食兩餐
日出前?
Kratie 有興趣
不過短期內應該唔會安排柬埔寨深度遊,想遊多次緬甸
唔知買飛搞幾耐驚miss左日出
排第二日就安全啲
第二天-丁:

雖然隻腳腫左,但好想飲多杯Shake,行左五分鐘出去買杯野返嚟,返去已經飲哂

休息左陣落去游水,好早就出去食晚飯,因為包左一次SPA,安排左今晚

昨晚係河邊食,今晚隔兩條街嚟到Wat Bo Road,好近有間牛扒餐廳,5-7蚊一個餐,都算高消費,同埋仲有好多後生女幫襯,都幾富貴

好老實講肉質就一般,唔知啲牛邊到嚟,本地牛瘦過我,不過隻黑椒汁真係唔錯,黑胡椒亦係當地特產。

其實唔係好飽,不過等陣SPA亦無需要食太多,係附近散左陣步就返去。

中式七蚊任食火鍋,除左草蝦以外我諗大家都無太大興趣,呢個價錢幾個人都有好多選擇

一日執兩次房,每次執完房會留低一樽唔同既小食,一張故事卡,同聽日日落、日出、天氣提示卡。

然後重要嚟喇, SPA房係頂樓,先飲一杯薑茶同按腳,之後就入房換衫

佢俾左條細到仆街既底褲我換,照計都唔少鬼佬客,呢個Size我都飛左3/4出嚟,其他人點用

咁出去問職員有冇大條啲,俾佢地睇睇我Size,佢地見到都話無辦法,因為好少招待黑人

全身SPA大約一小時,由腳指到面都會按,掃到丁丁都係正常。好貼心既係我扭傷隻佢,技師會搵熱布包隻腫處再墊高佢

按完又開始肚餓,去返河邊買左包非常好食既木瓜沙律同著名地道菜Lok Lak牛。木瓜沙律只係1蚊,酸辣開胃,裡面有啲細蝦蟹就唔係好敢食。Lok Lak牛以蠔油炒既牛肉絲,多數會跟盒飯。

第三天-甲:

今日比較多即影即有
第三日重點之一當然係睇日出,前一晚有件小事係酒店發生…

本身酒店包早餐,如果你睇日出,佢會早一晚比張點餐紙你,揀定第二朝食咩,係你出發前打包好俾你

咁就簡簡單單揀份三文治算,一陣叫多兩塊餅都俾踩港丁話貪心

點知個職員姐姐同我講:「一件三文治點夠飽啊 ?」
然後全張紙同我剔哂 第二朝收早餐…

四個飯盒加咖啡果汁

五點就到,周圍黑蚊蚊,事後睇到都唔記得司機泊左架車係邊

一般都會係細吳哥其中一個池旁邊睇日出,寺廟背向日出,見常就係影池上倒剪影

當然另外最特別都係非常非常多既遊客,要霸靚位可能要四點到

好多人

好多好多人

好多好多好多人

天都光哂,仲有好多人係到唔願走

同場都好多小動物一齊睇日出

推廣即影即有人人有責
https://travelhappy.info/ngapali-beach-quick-guide/
緬甸海灘係咪呢個

可惜緬甸內陸機好貴
去越南航班選擇多好多
聽日出發去跨年,好興奮
正呀
出年1月都會出發去吳哥
咁啱會住Golden Temple Hotel
留名睇相睇心得
菲林個邊一個月爆幾個,即影即有個邊…
個陣去既係Chaung Tha Beach
宜家睇返都無咩人去

https://forum.hkgolden.com/view.aspx?type=TR&message=5182781&page=13
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞