IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
都係果句 新手唔好掂python
你唔會夠d玩左十幾年既老屎忽玩

死都要中個頭埋去 到時就唔好問
點解人地fg 廿幾K 但你做極都得十幾K
python大把新公司會用
php又有無新公司會用先
因為出廿幾K fg果d全部新公司?
我已經20幾K
Php SQL js Java
吹水佬 4寶
都係果句 新手唔好掂.net

點會呀
細既公司/新公司先少錢
未計無限OT
都係果句 新手唔好掂java

都係果句 新手唔好掂Javascript

都係果句 新手唔好掂IT

其實係離咗地
各行各業都有人居上,有人居中
在我而言唔居下就得

Programming 唔係得Performance,你寫得再高performance 俾人一扯散咁有乜用

寫得再安全行到成隻龜咁又冇用
講到尾每個industry 都有唔同需要,唔通又話programmer唔識security 好意思話自己programmer咩

頂尖相對睇就係窄,同Phd好似

視乎你想變通才定專才 又專又通我都知好,天資所限唔係人人得丫嘛
in house 都有20K啦
iBank 高人工唔係因為寫條program有幾efficient ,而係容錯率接近零。你爆大鑊基本上冇可能企得返去

但普通programmer 你爆得再大鑊都唔會話返唔到轉頭
人各有志,自己想做咩就咩
最緊要自己開心
Big O, Thread, Collection嗰堆theory用時間浸實浸得到,但我自問冇咁嘅能力去做啲低容錯工作

開開心心dup下code 同同事吹下水屌下老闆幾開心
都係果句 新手唔好掂javascript

好想作賤自己 好想打曲
又要返去試試試 試完之後改兩句完
正 通常夠吹得 升職好快
轉工亦冇難度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞