IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
九成frontend tech,學完嘅做code monkey就做到,algorithm、design principle乜都無,如果咁先係實用就真係HK no IT,個post重話要改變HK no IT嘅境況

為咗搵錢做sales真係乜都講得出,唔識algo唔識design無掂過software engineering,淨係做到隻code monkey dup爛code,袋雞碎人工&&好快畀人replace都好正常。但班友就日日上網呻人工低無前途,日日話HK no IT、拎美國啲software engineer嚟比
人地2位負責人屌打你班連登I大coding monkey先
人地寫曲做到Manager ,CTO你得唔得
我覺得HKTV好伏所以無諗住去
你想表達啲咩?我講嘅嘢你一樣都無覆到,quote錯人?
咪睇吓咩料,lead instructor讀poly account出身,programming嘅work experience係web programmer,唔怪得知教埋啲web technologies。

其實我搞間呃funding startup都有得叫自己做CTO啦,唔講以為Google/FB software engineer出身,好心唔好係又吹奏唔係又吹奏
喺香港,40K 都係寫爛 code
你想佢教咩?

Deep Learning?
Data Mining?
Flutter?
咪講咗,algo、design pattern哩啲作為非dup爛code嘅programmer都好基本姐,你係扮盲定特登拋啲buzzword出嚟好似我喺到話應該教啲irrelevant嘅嘢?

日日喺到開口埋口話香港人dup爛code,見到有人教一咋front end tech就話好實用又點又剩,諗應該教乜又唔會講返啲basic嘢如algo、design pattern,跟住又loop返話香港人日日dup爛code,九唔搭八
咁收幾皮十堂,日日刷 Leetcode 囉
難分真與假
我覺得幾實用,好過讀完CS做曲狗
13堂0技術新手變識寫下Web/App
好過學下w3school果D, 靜係係度學TAG
又用一堆字解釋TAG有咩用ON9
真係教到人識得/有能力刷leetcode幾皮嘢都唔抵比?

刷leetcode你都睇唔起,敢問你又有幾重視algorithm/performance,然後日日話人dup爛code,你唔諗吓你都係dup爛code嘅一份子,咪去到邊/轉乜工都係對住啲爛code,你同事你上司都係dup爛code先會請你呀嘛。

食藥啦。
個course d tech stack比較近startup 嗰邊,係一個full stack developer基本要識嘅嘢,利申除咗tensorflow全部都玩過同做嘢用過。

如果花三個月full time咁學哂佢所講嘅內容,我係僱主都願意比20k,因為已經可以即刻埋位做,同埋人地嘅target係d non-it background 嘅人,唔使太harsh。至於係it background 嘅,我覺得自學提到嘅內容係輕鬆嘅,唔需要比咁貴去上堂,因為我自己都係自學,其實個course重點係逼住你三個月full time咁學,返住工學做唔到咁intense
6皮其實唔貴
你有真人教wo
比錢又可以逼你自己學
仲要新tech, 當你廢廢地搵份14k
4,5個月和到條數啦
自己係屋企係免費,13星期你咪仲係學緊D CSS,HTML
6皮即係讀 1.5 年政府 funded undergrad 嘅價囉

都唔算貴嘅
6皮可以比你見識香港D startup
大公司IT內部
認清自己岩唔岩係IT呢行發展
13個月時間+6皮其實抵比
貴唔在課程內容
有人教,有方向走
i巴今日咩事,平時嘅你應該會話學新tech無用,舊tech萬歲,最緊要識吹
認真時認真,玩野時唔好累死FG/新入行
可惜講清楚少少會係full stack要識嘅嘢但唔係識咗就做到full stack。

內容我又唔係真係咁執着,你做front end咪做frond end developer,唔好轉其他位就好,一陣乜oop concept都無要人幫抆屎。

純粹唔知點解成日有人開口埋口話香港人dup爛code,到咗應該打底嘅時候又吹捧一堆front end technologies,畀人replace嘅時候又話HK no IT/要日日學新嘢,明明事實係揀得front end都知front end嘢日日唔同,琴日吹奏哩樣今日已經有新嘢(react native vs flutter),唔打底揀做front end又日日呻係想點
上完堂起碼識 JS (Node.js, React), TypeScript, Python, docker, CI/CD, git

實戰經驗好過好多 fresh grad 㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞