IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
IBM我理解就係落客到做嘢,俾人當波咁傳,中低層乜位都會係咁

有offer 我會建議你take先,做一年出返黎都唔錯
40K係大公司perm位點同
咁你仲做
SVN我都費事做
冇Git唔考慮
等時間過
冇呢啲會死人㗎喎
係真係有,但老實講有offer都要諗諗
OT太多會打亂我個進修plan
現實版 short put
日資
少嘢做我就賺時間值,唯有咁睇
都唔會做一世
Perm係要嗰下福利
hktv
interview 講明唔 ot
所以我下年轉工
不過依到勝左唔洗OT
但人工開始愈來愈落後
講下自己見解,因為大學做過兩份summer intern,所以早就唔會對大公司/startup充滿幻想。

Deep learning / data science嘅fantasy曾經有過,但了解過現時嘅應用情況同就業情況之後,就會知道只係buzzword。

至於學嘢,真係要靠自己,就算你只係寫backend都好,都要多少識埋frontend mobile同database,language 最好唔好淨係寫死一隻,popular嘅都去試下。
framework 最好用d大路嘅,可以由頭到尾自己implement 到,另外cloud例如aws都玩下,睇下有d咩service,可以自己develop deploy一手包辦。
至於algorithm同data structure,得閒刷下leetcode/hackerrank d題目,保持手感,如果可以join d contest拎個排名更好。如果d基本野例如memory management嘅野唔清,盡快清咗佢,design pattern都要知道下。

雖然話就話吹水好重要,但個底都唔可以太差,一黎做野順手,二黎可以拋人,三黎唔會比人拋到。正如好多巴打成日話d上司,大家第時做人阿頭都想個細嘅服你,同埋當你識嘅野多,個人就有揸拿,當機會黎嘅時候你先把握到。雖然大家都話上位識吹水就得,但贏到人地尊重完全係兩回事。

你必須非常努力,才能看起來毫不費力,共勉之
Deep learning 都叫buzzword 咪玩啦
不如你講下你對buzzword嘅定義,再講下deep learning嘅應用情況
Buzzword通常係好多人拎呢個技術,嘗試apply去唔同problem,但其實99% scenario, doesn’t offer any advantage over existing solution , 如blockchain , big data in some extent

Deep learning 相反係spawn from 應用場景,解決好多前solve唔到的問題

最簡單的例子係,self driving car,deep learning 之前冇可能做到而家的地步
做過1年唔加人工點接受到
我 4 月先嚟打坐,應該未夠一年
以為你已經做咗2年up
一齊食抗抑鬱藥打爛曲啦
做得it都玩撚猿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞