IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
d agent真係好chur
MIT, Apache 基本上等於任用
GPL系列要好小心 用之前一定要諗清諗楚

opensource library vulnerability
成日成為黑客攻擊捷徑
我諗都係少部分developer有awareness
不過冇library又點算 咪又係照用
香港精神,土法煉鋼,冇話唔得嘅,係時間同質素問題
依啲咪算好囉...
我成日做code review 見到依啲code
if (a > b) return true else return false
心入面諗WTF ????
true if a > b else false

宜家路人甲乙丙都可以做IT
20k 入行無難度
我有個例子,做code review 見到以下既java code

int cost;

if (cost1 > cost2){
Cost = cost1;
} else if (cost1 < cost2){
Cost = cost 2;
} else {
Cost = cost1;
}

見到呢啲code 寫code review comment 話都無用,無得救,簡單複雜化到...
依啲咪算好囉...
我成日做code review 見到依啲code
if (a > b) return true else return false
心入面諗WTF ????
True if a > b else False

我睇緊 performance 個 product 四圍都有呢個問題
仲要更加複雜
總之個主旨都係咁樣做

有時仲要另開幾個 variable 裝住個 Boolean 再 return
可以點做? 選擇視而不見?
return a > b
成個砍掉重寫
而家個 GC 頻密到呢
個 Full GC 平均過三十秒
照計果堆咁既垃圾code唔會導致gc
亂咁declare果d垃圾一般分層gc gen0就收走
果d冇必要既扯資源指令先係元凶
um......
Old gen 長期 high usage
總之就一日同一個 instance 做 好幾次 GC 都停 30秒
都唔知啲人點搞
個問題都存在咗六年?七年?
要做profiling先知啵
如果冇造成問題就唔好搞佢啦
做過簡單嘅
知道嘅就嚇死

唔知嘅就繼續當 false alarm / restart 保平安
Heap stack都未識分,討論GC
GC = Guilty Crown
GC = Gift Card
GC = Game Cube
對唔治
下次舉例子唔會求其噏幾句

用大 Boolean (包括不限於)拎嚟做 local variables 是件 product 常見玩法
真係,好多連個visualvm都未開過
重寫會用返同一班人,純粹有人review,定會換人寫?
有時候本身個 library 淨係涵蓋到極少功能之餘
淨係做圖表
你當淨係做棒形圖先算
3個地方同我 import 3個唔同嘅 library
同一個 project
我係懶狗,寧願 import 10 個 library 都唔會自己寫
Vendor 啲遺產嚟
算係另一班人啦

不過而家有人懶醒重寫 JSP 以及一系列 front end
起勁多 "temp variables" 係個 JSP 度拋來拋去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞