IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
以小博大,刀仔鋸大樹
以新除舊,大象都識爬樹
FG都唔知你果6樣係MUD來
簡單黎講,有料既,唔需要上你堂,冇料既,上左你堂都係搵1xk
上面係咪認真左
其實Algo data structure
Take返個mooc 再刷leetcode 3-6個月夠做啦
講講下又無限loop到叫人食藥
係差在未鬥貼糧單

我覺得13星期教full stack冇問題
Udemy都係paid睇視頻咁學 大把外國人係咁
咁的確係冇教oop導致唔係真正full stack
最終結果係又的確面向職業 僱主請完就已經可以落手做仲好用過CS FG
不過做耐就一定要明白番咩野under the hood咁囉
日日對住d library神咁拜以為magic咁做咩姐
under the hood 呢家野
都係睇個人做化
大把人做左十幾年都係拜神架咋
個course 係滿足緊市場/轉行需要,同埋推遲programmer必經嘅樽頸位

佢教嘅內容都係滿足速食文化帶黎嘅需求。我唔知佢地有冇教problem solving 嘅觀念。如果任得candidate抱持「中學為體,西學為用」呢種觀念去dup code就真係執咗佢
講真 6皮識到想做新野人
同埋來上堂同學
包括果個校長同導師
其實幾抵屌
計返鐘其實都唔少,係個course structure 唔夠全面

不過backend instructor 好貴
但掉返轉諗,我哋依行真係門檻太低,好易俾人 replace

遲啲冇得撈真係要轉行做裝修
我又覺得佢好過I大
至少入得呢堆course 都真心想轉行
為錢/前途都咁話

唔通做夕陽officer 等食香咩
佢好過 I 大好多,我見 I 大啲 syllabus 仲係十年前,冇乜點改

利申:埋土,只係咁啱見到啫
唔易replace
真係做落乜都要識
我就快連計糧都做埋
main HR system?

我 main 啲濕鳩 marketing report

一月尾希望順利走人
i大/u教你寫爛工
點做廉價勞工
一堆脫節人教你點係職場搵食
以前有個教python打哂j
話畢業有2,3個師兄靠python
公司先會請佢

但成科夾埋成百幾200人
3/200個機會率
個教授唔面紅先好笑
何況python都唔係咩新tech
有冇人今日有得收早
埋土之前教 VB 添
啲課程已經鋪定路等你加入新鴻基、PCCW 成為「專才」
其實唔係,有好多寫左好多年java 基本野都唔識,睇左本thinking in java + java interview book 就已經勁過佢
剩係問Set/List/Map 既分別已經刷走左一半人
再問ArrayList vs LinkedList, ArrayList insert element to middle position time complexity,HashSet 點做到O(1),Hashcode vs equals 點解要一齊寫,又刷多啲人
再問HashMap 要maintain order 點做,再刷走多啲人

得好少答啱哂架咋
it9邊有節目
咪又係番屋企打J
我有,有單 freelance 陪我過節,冇得推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞