IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
放半日
放4點
放3點
大家都放咁晏
我個間優質公司今日早放,7點可以走人
今日放7點走好過啦
早放未同人逼過咩
CREATE TABLE J_HEAD PARTITION OF J
痴線
今日放全日
Curried J
cut_skin -> cut_fresh -> cut_bone -> full_J_cut
while J.connect:
    J.cut()
GC.collect()
又有表演睇

[it9的出路] 如果而家比你揀一條路去行,寫mobile定web

http://lih.kg/cbyJyS

LIHKG @ Android
係就正
口誤呢啲嘢明嘅
今日都要
就轉行而言我就咁睇巴打你個course幾好,當然未上過我都只可以係「就咁睇」

Btw我一直覺得呢類course 你覺得值就去讀覺得唔值就自己搵方法 何必挑剔

純經驗我會覺得I大 grad係伏多過呢間
I大都有好,但比例上太少
Lecturer / Tutor 懶,班學生十有七八懶過個教書嘅
都係嗰句啦
唔評論你係教人做code monkey定真係hands on dev skill

但developer個根基就係CS
foundation of computer sciences就係maths, algo, logic等等唔同theory
讀master笑人地個course舊就quit?
咁係你無知
的確大學係practical course好多都會outdated
但at the first place大學本身就唔係教你practical skill嘅地方
而係科研為主

冇班research jj研究新嘅algo新嘅maths modelling
我地用嘅IT野會咁快咁方便?
就算係dev framework or even dev model
都係建基於個foundation

自己take錯野係自己事
搞清楚讀書係為乜

想入行做狗去讀你間野可能真係有用
但唔好侮辱一眾有心做研究想改變世界嘅人
你間 Startup 當初點起?

人脈同 project reference 點攞返嚟?

以前開咗個殼接垃圾做,而家都 keep 住咗,不過已經變成冇 project 嘅空殼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞