IT 討論區(51)會員 曲莖通優 請你下次記得開PO

1001 回覆
2 Like 5 Dislike
係囉
用番啲 standard library 有嘅嘢好冇?
C++:
int cost = std::max(cost1, cost2);

Java:
int cost = Math.max(cost1, cost2);
我嗰間都係廢廢哋,只係廢事再搵咁解

btw, Oursky 點睇
你啱,standard answer
26k OT死
26K 都 OT,咪玩啦

不過有 React 寫,唔洗再揼 Webform
呢個就係我code review 完既code
仲有好多例子,可以用來interview 人叫人改
唔會啊。。。
conditional operator已經好直觀,應該新手都睇得明,兩個variable就唔使call max()啦,仲可以慳stack mem
唔撚係呀寫問號都新手睇唔明
家下啲狗讀屎片架?
我覺得佢誇張咗
當年讀 year 1,啲人連 foreach loop 都唔知係咩
應該唔是26k問題,係startup OT死?
唔會掛,我有朋友做外資 startup 都好輕鬆吓。

不過人工都差唔多低
我寫左半年先知有問號依樣野
你寫咗半年先知同你未知都睇得明係兩回事
應該一睇到已經知咩事
有冇人玩嘢,喺大公司啲爛 code 全部寫 shorthand,等其他人 main 撚死
樓上巴打做左幾年26k
想知呢行做到30歲大概幾錢人工
做緊marketing想讀書轉行入黎做狗
簡單function而家compiler多數做inlining。std::max<int>(x, y) 同 x > y ? x : y 多數出一樣machine code。
未至於吧,d syntax就算未見過一google都知咩事啦,反而仲幫咗下手
grad 後 2-3 年

實際做咗 5 年,未 grad 自己做 vendor 接 project

唔好學我

我有中同入大公司做兩年跳槽已經過三皮
過 5 皮 or fired
咪係
真係唔明手google下又學多樣野
你加咗 多數 成個説服力低咗,如果好肯定咁你啱,唔肯定都係寫conditonal好d
我玩完㗎啦,又有胃病,諗梗幾時投胎下世過矽谷
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞