糾正對stephen curry印象

224 回覆
440 Like 97 Dislike
鳩咁射出去就3分
死剷爛剷都係得2分 雖然易and 1
但係都係揀個舒服架啦咁緊係
咩會咁多人覺得curry 運球唔係頂級咩
呢幾年睇 可以同德魯大叔比美 冇咁妖姐
Cuury技術好好
因為身材冇優勢所以上籃拋到好高避開高佬隔臭 上籃拋得高仲要入其實好難
仲有curry本身控球好 我覺得同Irving不相伯仲 就係佢控球好先可以fake開啲人再射3分 呢樣野連Ray Allen同Reggie Miller都完全比唔上

利申 唔鍾意勇士
Dirk直頭比人黑八啦
30+3雙拎MVP都算實至名歸啦
Curry > mj
如果要講PG串聯隊波run隊波Curry就真係Magic Nash 什至CP黎
佢係引包㚒自帶體系 但組織佢真係唔係歷史級 唔係佢組織唔好 係唔夠最top果班好
佢天生冇Lbj kd甘既質素就係冇
但實力標準唔會因爲佢冇身體質素而降低
而且佢既射波我唔覺得係付出努力就可以得番黎 都係天賦黎
再者就唔好玩啦
佢最多改變係風氣 好多人射3分
人氣 場外影響力 邊有可能唔輸LBJ
唔睇波 可能都會知lbj 但curry要講劃時代真係未夠班
吹都唔好吹甘大
我都好欣賞佢 但唔係就唔係
白痴仔
11年佢打得差啊
重點係 佢除左11年全部神級
但curry呢? 4年final加埋有冇4場可以叫神級表現
重點係 lbj要有神級表現先champ or champ唔到
Curry? Final 表現比日常差 4年3champ

我都有打過私人既league
我都知比人包㚒會數據差難打

但個個超巨都會比人㚒架啦
唔通LBJ 得11年比人包㚒其他年份冇咩

根本係對唔同球隊唔同人有唔同守法
冇得講話嘩佢引到2個人包㚒所以勁過邊個邊個
以lbj黎講 你包㚒佢 佢既傳球可以屈到帶起成隊波
而且你包完佢都係入20分 冇包既意義 而且會輸
Curry就唔同啦 包佢係較好既打法 某程度上大家都覺得㚒佢係最有可能打得低勇士 所以先會甘做
curry人氣點會低過占士, 佢只係過個性冇占士咁張揚
波3銷量都連續三年壓過占士啦
唔好玩啦
James 係其他領域 做生意 電影製片公司都好成功 又搞埋學校 又公益 影響力已經唔只係籃球

人氣 波衫銷量唔=一切
真係未聽過有人會覺得Curry會多人識過LBJ
不過見你係LBJ haters 所以 你中意啦
你=全世界
自己問下人啦 or 做下research啦
膠都費時派
求其搵最近個場 騎主場占士23-8-7 (6to) 比勇士直落4-0輸波 場場神級表現 定係又係印象流第一場爆左51分就變左場場都咁勁?
Curry 控球好,屬於歷史級別,竟然仲有人質疑
就連AI自己都親口承認,curry、Irving 運球變化已經超越左佢。

自己睇highlights,真係費事講咁多。兩個極速後手運球,fake 到cp3 仆街。完美拜佛動作呃盡各隊球星。

佢3分點解俾人吹奏得咁勁,就係因為佢唔係一個單純嘅走位射手,佢嘅變向運球係勁到可以fake 臭人,再施施然射波。

你有玩開crossover,你就知道curry 嘅控球係複雜,華麗實用兼而有之,作為AI球迷,都不得不承認AI 冇咖喱仔咁勁。

https://youtu.be/PJe64jFAgBA
占狗真係on9過人, 自己覺得係就係 curry人氣唔會差占士好多囉
仲要慈善球王拎埋出黎講, 你知唔知占士所謂搞嗰間學校係公立學校黎架, 75%錢都係納稅人畀架, 但credit就佢自己拎晒
場上場下都係咁撚9, 贏就贏佢, 輸就輸隊友
你中意啦 當我講錯啦 上一年騎士甘既陣容加第一場甘都輸 而且有報告出左佢手係有傷 最重要係佢甘既數據已經係最隊波打得最好既一位 根本上年就冇人睇好佢入final
你中意唔認lbj係final表現好 我都冇計 最少佢打出好表現既場數點都比curry多

但curry呢? 神級表現到冇Fmvp? 我知啊又係因為比人包㚒表現唔好麻 明架啦
去到邊都見到班占狗吠
Curry狗未又係自以為是
自己覺得curry人氣好就好
50步笑百步
慈善球王 所以佢有比25%錢出黎啊可?
佢marketing做得好你又吹佢唔漲啊
雖然你講野都有道理
但甘黎甘去真係好礙眼
係囉marketing做得好, 咪同你班占狗吹奏占士一撚樣囉, 吹到成個NBA得占士識打波咁, 你地班占狗屌都係抵撚死
係囉marketing做得好, 咪同你班占狗吹奏占士一撚樣囉, 吹到成個NBA得占士識打波咁, 你地班占狗畀人圍屌都係抵撚死
由佢吠啦, 全票MVP, 400個三分都唔係劃時代球員
真心唔明白點解睇波要睇到咁燥底,明明本身個主題都唔係討論緊LBJ 定Curry 勁啲,係要引戰

連登仔可唔可以學下做個理性球迷,承認兩個球星都勁,各有獨特優勝嘅地方?係咪一定要分勝負先得?

兩個根本唔同位置,一個係顛覆時代嘅天才控衛,一個係歷史最強小前鋒,同樣都去欣賞唔得嘅咩。你會唔會去比較凍檸茶,定係凍奶茶好飲啲?

你講啲咩歷史定位,排頭10定25,根本每個人嘅定義都唔同。本身LBJ 高中年紀已經打緊nba,佢累積嘅總體數據一定比打完大學籃球先入nba嘅Curry 高好多。咁樣比已經唔係一個公平嘅比較。

LBJ體能天賦高度都贏晒Curry,但同樣地占士都做唔到Curry 嘅控球,射術無論係3分、罰球定mid range 都唔夠佢準。

LBJ 有三萬分,係歷史top5,Curry 都一樣有單季402三分高牆傲視全部老屎忽。

講真,能夠見證兩個劃時代嘅球星對決,作為籃球人,真心覺得幸福,不如大家慳返啖氣欣賞比賽,J下啲頂級球技好過啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞