糾正對stephen curry印象

224 回覆
440 Like 97 Dislike
咁你係咪可以好似占士咁爆籃啊?定係你都係射波多柒頭?係你就咪撚笑一個史上射波最準既球員啦 因為你係笑緊你自己咋
其實James 上年輸 係輸隊友太on9
你老未curry老幾呀
幾時到佢第一?
鐘意就鐘意 關00後撚事咩 00後唔會有人鐘意mj?
我諗要活係你嘅年代先係最識野同最識睇波 最好呢家全聯盟打番陣地戰風氣 個個打到tmac Kobe 先岩你品味
時代變撚左就用多一個角度去欣賞籃球啦
無錯 以前班球星係球味重好多!
呢家球風同以前年代唔同
進攻回合多左好多 節奏推快哂
curry 係呢個年代 新的風格練成咁有效率技術都唔可以欣賞?
我會覺得以前睇nba 會球味重d
真係會特顯到球員各種技術
呢家係刺激d 分數大上大落
但球味冇以前咁重 叫anthony hold 住個波打慢慢jab step 打1 on 1 教練都會叫佢打多d off ball catch and shoot 每隊都想打更多進攻回合

時代變啦 思想都變下啦

利伸 不是00後
省d喇好心 出嚟柒
識打波既人 都會覺得curry好撚癲
改變新一代既籃球觀念
仲有人講時勢做英雄 成班不願面對
唉…好on9,假膠就唔好理佢啦 只會拖低討論質素
勝者為王
話佢廢唔掋得姐
講返topic啦, 我覺得curry d運球都畀人低估咗
運球冇返咁上下根本就做唔到佢嗰種jump shot
其實佢頭幾年運球真係好一般成日帶甩波, 之後睇得出佢下咗唔少苦功, 成個脫胎換骨咁
成晚人唔肯面對轉變左的籃球觀念
仲係活起睇mj Kobe 果種打法先係識波的世界
我鐘意mj kobe 同時都鐘意curry
鐘意籃球會用另一種角度去睇波
我諗curry出現 真係令好多人驚訝籃球係可以打到咁

但有班撚屌又唔肯面對現實! 覺得過去果套就係最好 收皮啦 正如有人話prime time 公牛同prime time 勇士打
用90年代球例好大機會係公牛贏
但如果用呢個年代球例打 公牛都好大機會輸 完全冇機會去比較 時代會變 球例都唔同哂 欣賞角度又唔撚識變
覺得人地唔撚識睇波真係on99
成班人
占狗又出動踩其他球星
雖然我唔鐘意LBJ 但係現役第一人我都認為係佢
現今no.1既定義我諗普遍都係全能
進攻防守組織運動能力全部都係頂級 由1打到5號位都冇乜問題

curry身材其實注定佢唔會做到現役第一人
就好似prime個陣既CP3, 進攻防守組織運動能力都好
但係因為身高當時佢最多只係叫做PG no.1
作為後衛唔夠高 = 防守差係主觀偏見
單以防守計 身材高既人本身就嬴在起跑線

D人好少會話Rudy Gobert 係外線俾Curry 突破入禁區得分係Gobert 防守差
但係就好多人會話 Curry 係外線俾Rudy Gobert 揼入禁區得分係Curry 防守唔得

而因為打SF位可以做到同後衛差唔多既敏捷同前鋒差唔多既強壯
Block and Steal 可以做到完美平衡

對我黎講Curry可能永遠唔會係NBA no.1
但係佢肯定係一個Great (偉大)球員
呢個真
我唔係curry fans 但其實都好少人真心覺得以上三點岩
離一離題
我覺得james harden真係吹大左
條常規賽就好撚勁
但playoffs就廢到核爆
有睇波都知佢今年好多時要cp3爆seed先贏到
我未見過一個mvp喺playoffs打到咁低效
所以佢個mvp真心吹大左
westbrook都係
mvp但第一輪輸波
如果17年頒獎唔係完final先頒
都幾尷尬
因為頒mvp通常都係第二輪頒
但westbrook第一輪就輸左
點頒?頒條毛
同意
佢重傷個陣係佢一生既轉捩點, 曾經睇過關於佢受傷個陣D資料
話佢一直以來都係用錯力 所以腳會嚴重受壓
之後一直做core muscle training 改變用patpat發力
到最近佢已經可以deadlift 400pounds 已經係兩個自己既體重

core muscle 令佢dribble同禁區終結能力既穩定性都強左好多
而家街場啲𡃁仔,個個都係咁練射三分,連基本功都未練好。
Curry咁撚好技術梗係準啦,啲𡃁仔鳩推又覺得自己好似curry咁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞