(文長慎入) 其實有小許邏輯同識得懷疑人 已經可以避開80%被騙機會

323 回覆
381 Like 8 Dislike
見識過窩輪縮窩有幾咁恐怖同埋引伸波幅有幾咁唔公平後,呢排研究緊option,但有幾樣嘢唔多明,想請教吓巴打

事關我最近睇到呢個post
https://lih.kg/778722

我想問嘅係

1. 期權都有莊?如果情況好似上面個post咁,隻option太過價外/內個莊唔出價,咁我可以點搵佢?窩輪都話知道發行人係邊個可以打上去問,咁期權可以點?

2. 如果情況同個post一個個莊唔開價,想止賺可以點?係咪一定要買正股再行使先得?如果冇咁多cash買正股可以點?

4. 如果價內期權到期後而未有行使,會唔會計返錢比你?

5. 指數期權係咪冇得行使?張期權到期之後會點計價?

感謝巴打
1.基於香港比埋窩輪牛熊横行搞到期權既深度好差 深入價内或者太遠個ask bid spread會唔小 我既建議係盡量唔好做咁深/遠 如果真係要做的話 應該要留錢做對沖 或者自己本身有貨 如果真係咁不肯個莊沒開價其實你掛低小小比水佢食佢都會食左個盤的

4.5.其實應該上返hkex睇會好過我打出黎比你睇 呢d佢放晒上去比人睇
即市行使期權唔收錢 ?因為我見個post講到又要做孖展又盛

同埋option有分american option同european option?想問吓兩者有乜分別

另外,喺個post到見到另一個平倉方法係買返張近啲嘅期權,但咁樣要點計錢?
假設我long put騰遜@$400
而家$320
如果我short返張$330嘅平唔平到倉?平咗咁我每股又有幾多賺?
感謝巴打
主要係被動結算時 用錢結算同用實物結算既分別

如果要做對沖式平倉一定要學識計delta
呢個有小小複雜似d另外開post一次過講
你想學先 我比d keyword你google: spread 平倉 delta 對沖
估唔到沒事巴會幫條神棍講說話, 有d 失望, 希望你只係假膠緊幫佢
兩邊互相指責對方係打手
但我又覺得兩邊都係好心分享
Sorry呀有幾次想認真回你d分析
不過嗰個post聽聞好多街外人mon住
有時某幾個人分享完睇法條船就重到反
所以我好少坦蕩蕩地分享估算方法
公道D佢話269牛既~琴日冇到 不過佢話儲到3.5m牛
反而係有班人唔知想點係咁叫人牛....有幾個有心提人既冇人理 已經block左好多個
老實講 佢個d唔係live倉 甚至我覺得唔係真倉 有可能報大數 係咁神化自己
如果輸係唔關佢事。咁贏都唔關佢事
憑咩中左係咁張揚 叫囂?
寫到咁長⋯⋯其實佢只係唔小心用啱咗一D心理學銷售原理,如果其他人識掌握呢樣野,賣咩都會好出色
睇見隔離Post成班乜柒都唔識
今日打曬靶好好笑
冇啦啦咁啱呢兩日病 足足將豪幾子嘅牛輸曬 千幾點跌幅 佢分紅就fat fat
琴日仲要特登上水話咩有成托
睇圖都知超買要回咁簡單都仲叫人追
我發現有樣野好好笑
有人抽外水就會有成班衝出黎話: 冇人迫你落注, 輸打贏要乜乜乜, 佢地講就得, 人地就唔屌得佢, 咁樣實贏啦

倫敦金都係冇迫人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞