(文長慎入) 其實有小許邏輯同識得懷疑人 已經可以避開80%被騙機會

323 回覆
381 Like 8 Dislike
仲有 佢地好鐘意會講咩大戶係到睇實 又話大戶水你叫你唔好跟佢地 大戶唔想比散戶贏佢地太多錢 咁就真係好撚笑 係連燈呢個係人都入得既地方個個都mon到實打開個倉比人睇 又沒加密又沒group

唔怪得唔中個陣就講埋d似是疑非或者開兩邊倉啦 咁可以解釋去迷惑大戶丫ma迷惑埋班散戶

btw呢d手法似唔似傳銷友叫你唔好同屋企人講自己見過佢地?話屋企人會有偏見?

似唔似森哥係fb開大post 叫人静静雞 唔好比咁多人知夾公仔機會發大達 借定錢有錢齊齊賺
巴打 你唔好晒心機同佢地鬥 就算你有理都唔會夠佢地洗版 上過yahoo新聞未?
以家狀況大概就係咁 不斷重覆類似說話洗腦 我地可以做既只有叫人睇post時要有自我意識 同埋出多d教育post引導d人做返正確既投機or投資
原來有啲咁既人

有時見到啲一面倒啲意見

都知班傻西好撚豬

一講句反意見班人就上腦

我最鐘意撚狗
投資只能靠自己分析
如果我有賺錢心得,我都留番自己賺啦
我一時時睇 跟足真係贏多 佢地個個廿幾歲都幾球身家好勁 我都有去問過,但根本冇人實質答到點樣睇做trade好似佢咁必贏,成日都賣弄關子 講野似是而非,睇耐d我覺得都係運氣多 好似上星期咁 佢地都係話純粹賭升 今日俾佢地贏700點 我真係服
我見過佢所謂既對沖純粹只係買完牛然後買熊 買完put輪買call輪我就已經知呢條友係流四 沒料扮四條

呢個傻仔連點利用delta去做一個對沖倉都未識 不過應付連燈班新手 你識少少都大到晒佢地 因為其餘人根本係零知識

沒計 班輪商請唔到班專業寫手黎幫推 大概只會請到d略懂皮毛既mk仔 然後就用一堆手法去造神 當然 一考鳩佢牌就即刻鳩縮然後spin啦
咁應該點做對沖
現代對沖基本有兩種睇法

一種係想減低格價影響而做既對沖
例如你手持正股收息 你唔想因為股票格價沒波動而影響受益率你可以選擇做期權對沖 但當中涉及delta計算 絕對唔係你亂9咁開就叫對沖左 計算delta 既用意係你願意對沖自己個倉幾多成風險 例如5成 7成 重點在於迴避風險 散戶通常唔會做 因為直接減倉就可以 但大戶唔同 個股渣好多貨係手一時間扔出街會影響市場流動性同價格 流通性充足既期貨期權就比左空間佢地對沖倉位

另一種對沖係基於資產價格相關性而做既對沖 係投機性行為 例如某種資產下跌 會使另一種資產大機會上升時 例如加息期會令銀行盈利增加 然後息口上升會令資產價格下時 你可以選擇買銀行股 然後沽地產股去 當然你會問點解唔allin買銀股or allin沽地產 咁係因為做多元化交易會令你既盈利更穩定 現代對沖基金大多都係做呢種

而put輪call輪同時做 呢種唔係叫對沖
係叫long strangle
係option入面其中一種 strategy
做呢個strategy輸面係好大 主要係賭之後既波動性會唔會好高
基本上3種情況下呢個strategy都會輸
1.微升微跌 升唔穿spread輸
2.時間拖太耐先大升大跌 蝕時間值
3.開倉時iv太高 縮iv又輸

只有係低iv時買入然後短期内大升大跌 基本上係把握力好高既人先可以贏錢 例如G20 前開呢個倉就有可能贏 但call put輪因為溢價過高同埋亂開引波既關係 呢套strategy根本好難用 吹水咪話自己贏錢囉
賭身家我就睇唔到 公平d佢話小注賭既,個次我記得佢幾千蚊極熊過第二日都係中,不過之後佢冇走 升到打左都冇理,話唔值錢

388佢自己都有講輸緊,美團put佢又真係帶到人頂位沽兩次 6x到50蚊,係打手我覺得冇必要咁做,不過我就唔夠膽跟啦

利申 佢fans
都係個句 你全倉跟足佢 跟貼佢 半年後有命做佢fans到時再傾
想跟都好難,條友落注時講野1999,245買上個時都係唔肯定咁講,mon實就得 痴漢咩
咁都好彩你仲有d理性
一直都係信自己
一千萬
納dee又係時候鳥
好老實講 炒股最重要真係信自己
連登同財演 其實無分別 最緊要係要有理性去分析 唔係人跟 我都跟

無分析能力就唔好炒股
你重清楚過我 原來你先係fans
Shuffling巴正氣po留名
或者咁講呢輪跌市真係好多人比人夾到爆袋
當個市咁波動又係咪真係應該繼續盲跟
而唔係自己反析自己落決定
又或者抖下等個市定啲再落場都冇壞
始終錢係自己嘅你買唔買冇人逼到你
下下盲跟小心貪字得個貧

利申豬緊錢但係當交學費檢討自己投資策略

正氣po幫推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞