(文長慎入) 其實有小許邏輯同識得懷疑人 已經可以避開80%被騙機會

323 回覆
381 Like 8 Dislike
股票 期指期權比輪證溢價低10-15% 即係你一開始已經可以輸小一成 期權期貨 耀財 致富個d都有得玩 彈性同組合比輪證大好多 我遲d可能會開教學post
唔係抵
你買錯邊一樣輸死你

打個比喻
你明明可以坐船去澳門賭場玩百家樂
(船飛=期指期權戶口)

但你懶得買船飛過澳門
透過打電話遙控個中間人(輪商)幫你係澳門買
輸就輸足
但贏就收得八至九折
手續費平啲?
遲d睇你表演
咪係 笑左出聲
應該會淺略講下點用期權開spread做區間操作 等我有d動力再寫
我開呢d post完全無著數
亦預左引戰 不過我覺得作為一個算係有經驗既投資者 如果只作旁觀者而唔出聲
咁我都會係有份令呢個市場變得更dirty既幫兇 人地buy唔buy係一件事 最少我有講過 你估打咁多字唔浪費時間
支持 期待
我自己就FA定方向,TA坐浪
但上連登俾位本身已經係一門學問
冇人會想由大頂坐到落大底
就攞返Dow黎舉例
A入面嘅一個子浪上返已經個個叫春
差700點先上返大頂就開始鞭屍
所以我習慣以1000-2000點為一單trade
正如啱啱咁dow接近上返260
我都好後悔243冇叫人走
樓主 你講到貼倉係假
但係唔貼倉唔係仲假咩
沒必要用倉去證明自己 本來跟人買就係一件on9既事 本來自己錢就應該自己睇實 都算 就當你跟人買 你都應該要有區別人地有幾多斤兩既能力 正如讀書時代 抄人功課應該要有能力睇得出個source係堅定流 否則佢錯你又跟埋佢錯?

我其實一直都提倡教人玩但唔係直接同你講咩位開 你明個logic思考過 做過back test你就知咁玩work唔work

呢到既散戶係缺乏一個"正途"去認識投資or投機 所謂正途係指佢地既basis knowledge完全不足 講既唔單止係睇財報
甚至係了解金融體系運作 市場上既洐生產品 散戶既對手 你不斷去挖去探知 先會等到真實既財富 而唔係你鳩炒一場空
已bookmark 好欣賞你咁有heart,期待你篇教學,唔出去開班收學費係度義教,但你做好人就預左會俾人質疑,唔好灰心
咁又公道啲講 如果早幾個月開始跟佢既分析 但你淨係玩指數 又真係執到笑既

利申:有睇post、有參考post入面啲人既分析 無吹奏過
嗯,原來我怪咗你,你真係有心搞好個風氣同出文講解嘅,我非常支持,亦洗耳恭聽,多謝你
跟果條神棍玩指數的話 十月底24500上26200果下已經死左啦
如果你認真mark底佢每一個指數倉/指示去跟 你多多錢都唔夠輸
仲未計條神棍成日叫人買牛然後話自己睇淡 或者叫人買熊但話自己睇好 再加埋佢一堆假膠燈post 佢同一日內睇跌睇升再睇跌
再唔係就睇388跌但走去買恒牛賭數升 又或者買騰熊賭騰訊跌但又買恒牛指數升
根本開乜撚佢都中

正途對大部份人黎講太遙遠 太沉悶 太艱深

指數ge話好多所謂ge基本分析 只係求其係近排報紙搵兩單啱返自己ge睇法ge新聞
有幾多人會睇企業盈利預測 息口 估值 資產配置
人性無限既貪念兼無眼界同眼光分析
低比人食
巴打你用咩software做back test
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞