有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
巴打打乜音game
答埋你之前條問題先
如果你係申請高度人才簽證就係你申請個刻包埋你份bonus黎緊一年預計會收到既年薪(唔係舊年實收嘅年薪入管會話佢唔理historical info,所以bonus個part你要搵hr/manager prove你下年個bonus大約有幾多)
例如你月薪30萬,派兩次bonus total會係range from 30萬-60萬平均係45萬,咁你就叫hr出封信話你予定年收係405萬

如果係本身無高度人才簽而直接申請永住嘅話
你都係要上面個張prove
但係個要係用1年前(80分)或者3年前(70-79分)黎計
即係我嘅case嘅話
當我今日去申請
我就叫hr出封係2017年12月個刻我嘅予定年收嘅証明

高度人才嘅話
如果你係申請入國做野就係用你黎緊份工
如果你做緊野嘅話就係而家份工或者你準備轉工就用你份新工

如果非高度人才就要留夠10年先可以申請
如果歸化就5年
早兩年玩chunithm
今年玩緊オンゲキ

不過我個人太廢打咩game都打唔到最高level
屌我留學嗰陣都係咁玩chunithm
而加報緊日本工希望過到嚟做
補充多少少
我第二段講嘅如果你無高度人材簽而直接申請永住嘅意思係
你申請永住個刻並無持有高度人材簽証但其實你係夠資格申請只係無去搞
呢班人要申請永住嘅資格係
1. 申請個刻計過去一年以上夠高度人材資格+80分以上;或者
2.申請個刻計過去三年以上夠高度人材資格(亦即70分以上)

所以交嘅文件同高度人材會有少少唔同
因為申請高度人材你要證明你黎緊做嘅野係合資格
而無高度人材簽去申請永住就係你要證明你過去幾年係合資格拎高度人材
日本金融業有邊間大手企業請比較多外國人?
問多少少,當一入職月薪25萬,一年大概加幾多人工?
樓主可唔可以講下你係點計到有70分 可以申請到高度專才永住權?

上網睇過好似話碩士學歷有20分 就咁普通學士就10分 有N1好似加15分....
要至少70分 總要年收入過300萬yen 先申請到
佢個年收入係指未去日本打工 係自己國家時個年收入定去左日本打工時既年收入?

就咁睇計分同年收入 都唔係話樓主講咁易
70分邊咁易拎普通人
我係技術分野嘅
大學卒 10分
職歷3年 5分
年收1000萬29歲以下 40分
年齡29歲以下 15分
N1 15分
世界頭200位大學畢業 10分
總共 95分

如果非高度專才 既永住權申請要等幾耐先可以申請? 門欖係咪會比呢個低d?
答埋你之前條問題先
如果你係申請高度人才簽證就係你申請個刻包埋你份bonus黎緊一年預計會收到既年薪(唔係舊年實收嘅年薪入管會話佢唔理historical info,所以bonus個part你要搵hr/manager prove你下年個bonus大約有幾多)
例如你月薪30萬,派兩次bonus total會係range from 30萬-60萬平均係45萬,咁你就叫hr出封信話你予定年收係405萬

如果係本身無高度人才簽而直接申請永住嘅話
你都係要上面個張prove
但係個要係用1年前(80分)或者3年前(70-79分)黎計
即係我嘅case嘅話
當我今日去申請
我就叫hr出封係2017年12月個刻我嘅予定年收嘅証明

高度人才嘅話
如果你係申請入國做野就係用你黎緊份工
如果你做緊野嘅話就係而家份工或者你準備轉工就用你份新工

如果非高度人才就要留夠10年先可以申請
如果歸化就5年

唔係話好似縮減左定寬鬆左咩
總係10年
同好

巴打打算搵咩工呀?
讀完書覺得日本唔錯?
IT狗 嚟緊星期六final in
日本梗係正 返嚟完全適應唔到
唔識嘅sample group唔大做唔到比較
純粹從觀察我覺得三大銀行(三菱,瑞穂同三井)其實都唔少外國人
日本整體都加唔多架啦
計埋升職加人工成個日本一年先加2%
你既例子即係加5000yen一個月
即係只要你無升職隨時仲少

我上年都係差唔多加呢個數
以前香港做個時少極都4%
不過日本無通漲所以佢加你幾多係淨袋嘅
以前加4%其實都只係追通漲打個和
放寬左高度人材囉
其他個啲以我所知就未變
加油呀
我以前都apply過ntt it狗role

日本唔知好唔好做
不過之前聽過一個東大工學教授講日本其實機械人工學其實叻啲但係software個邊鬥唔贏美國
唔該曬
同美帝比就梗係啦
香港
btw巴打1000萬29歲以下 點做到
連埋bonus當14個月糧計番港紙大約50k
去中環走一轉大把人呢個價啦
工簽應該要高學歷/專業人士吧
學歷無大學都起碼有專門學校畢業
有高技術人士都易攞
但如果去做零售業做服務業應該唔可以工簽
有錯請指正
我係搞企業內轉勤簽證 好鬼麻煩
都係叫日本果邊公司幫我搞算
巴打有冇聽過依種簽證 上網搵得好小資料

問左行政書事 搞一搞都要成十幾萬yen
希望唔洗飛去日本搞
係咪只要攞到工簽之後續期都會好容易?
巴打有乜求職網/中介推介
外國人用唔好敬語會唔會比人屌
聽講係論成唔成功都要俾錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞