有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
東京係咪相對多外國人起到生活 好似香港咁? 東京應該多d人識英文?
基本上東京好多時去連鎖餐廳或者便利店嘅店員都係外國人
事實上日本都需要一堆外國人去做啲本地人唔想做嘅野同埋支撐佢地嘅高齡化社會
但日本人嘅話係亞洲黎講我覺得英文都仲算係差個批
補充下:連鎖餐廳或者便利店做果d 所謂外國人好多時係中國人或者南亞人,基本上佢地都係講日語而唔係英語

如果講日文既話 其實點先分到佢係日本人中國?
咩人工N1?
我都成日去機舖打音game
香港無人去機舖做唔住
大部分都有口音其實會聽得出
同埋通常做服務業會戴名牌望一望讀一讀就會大概估到係咩國家人
咩叫做人工N1 ?
咩人工N1?
我個分其實都只係用人工N1同埋大學個分積番黎同我份工既內容基本上無關係

噢漏左個逗號sorry
日本人一般有無歧視其他地方既人?
有既話嚴唔嚴重?無既話你覺得係點解?
講完啦嘛?

Show Blocked User - 末村奈富
自己搞工作簽證可以邊度搞同點搞
公司只比資料我 叫我自己搞
樓主可唔可以講下你係點計到有70分 可以申請到高度專才永住權?

上網睇過好似話碩士學歷有20分 就咁普通學士就10分 有N1好似加15分....
要至少70分 總要年收入過300萬yen 先申請到
佢個年收入係指未去日本打工 係自己國家時個年收入定去左日本打工時既年收入?

就咁睇計分同年收入 都唔係話樓主講咁易
70分邊咁易拎普通人
我遇過嘅日本人大部分都好nice
公司嘅話基本上無歧視
可能外資啲人對慣外國人無咁大問題

我估歧視比較嚴重應該係講緊泡沫年代搵好多個啲又本身好自我中心嘅日本人
會覺得自己好勁你要跟日本個套
但係諗真啲香港而家上左岸個一代咪一樣係咁?

歡迎其他人講下你地身邊嘅日本人係點
我上網望左望
申請在留資格認定証明書最麻煩應該係公司資料個部分
個個跟據公司規模要求嘅資料係會有唔同
我諗最簡單嘅方法都係打係入管同佢講你嘅情況問佢你而家啲資料夠唔夠會最快
但你預左應該要補交幾次資料架啦
再唔係比少少錢請行政書事幫你搞
我個時都係公司請人搞
我係技術分野嘅
大學卒 10分
職歷3年 5分
年收1000萬29歲以下 40分
年齡29歲以下 15分
N1 15分
世界頭200位大學畢業 10分
總共 95分
睇公司,我公司全公司得我一個外國人,有日本人under我的!
樓主可唔可以講下你係點計到有70分 可以申請到高度專才永住權?

上網睇過好似話碩士學歷有20分 就咁普通學士就10分 有N1好似加15分....
要至少70分 總要年收入過300萬yen 先申請到
佢個年收入係指未去日本打工 係自己國家時個年收入定去左日本打工時既年收入?

就咁睇計分同年收入 都唔係話樓主講咁易
70分邊咁易拎普通人
我係技術分野嘅
大學卒 10分
職歷3年 5分
年收1000萬29歲以下 40分
年齡29歲以下 15分
N1 15分
世界頭200位大學畢業 10分
總共 95分

如果非高度專才 既永住權申請要等幾耐先可以申請? 門欖係咪會比呢個低d?
爸打對於日本人上司下屬有咩評價
我諗緊轉唔轉去一間比較多日本人嘅公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞