有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
Title 應該就係経営コンサルタント
或者叫 ビジネスコンサルタント
之前報果幾份工都係咁叫
應該入面再有好多sub line
但title就係咁,本身有big4 經驗,但同コンサル冇乜大關係
呢個應該當經營簽證
申請高度人材個條隊會係高度經營
要求會難過打工仔
年收個part我都唔知會點計
自己出糧比自己係咪都當
如果計嘅話都講緊一年出2000-3000萬yen比自己先叫做有啲機會1-3年拎永住
唔係嘅話應該都係10年
唔做汁男
我同我啲fd嘅公司就唔太strict
自己蛇嘅程度最多係得閒禁下電話上網訂下野咁基本上無人會講
大家一齊加油
係咪打算申請高度人才
我個位個market好少人識做
識個班一般都係日資度做英文唔叻
但我間公司要求英文同日文都有番咁上下
咁就逼於無奈請左個兩邊都叫唔差嘅我番黎

我諗香港人最大優勢一定係英文
只要間公司需要用英文其他用日文做嘅野你又搞得掂係一定會有人想請你嘅
Manager grade
Flexible working hour
即係凌晨都要做野
呢方面唔清楚
淨係知in general consultant都係難搵
始終個market都係面向日資多英文唔係最重要唔一定要請外國人
我都睇緊書
但係日本呢類書寫到又長又悶唔想睇
好掛住以前讀外國資格啲雞精書
點解會想留係香港嘅?
日本環境唔好咩?
N1只係其中一個可以㨂黎加分嘅位
如果你有其他資格搭救嘅當然唔一定要有N1
例如科研你可以show你有咩專利發明
專業人士可以用日本國家資格等
咁黎左先再算啦
我當年都係開始頂唔順先選擇出走
走左之後無後悔
永住唔洗續
要續嘅係你張在留卡
張卡7年到期(有啲似你passport 10年要續一次咁樣)
正常係唔會做咩審批
當然你中途做左啲咩作奸犯科野就另計
我仲以為有人請就得
間唔時都有聽過有啲中國人搵係度嘅同鄉幫佢地搞簽證過黎
原來一定要大卒架
真心覺得你勁
上網搵大手企業多數都廿幾萬一個月(雖然係新卒,但係學你話齋薪酬升幅唔大)
如果將來我有年收700萬都心滿意足
咁你消費得高唔高 見日本消費水平都好高下
唔該先巴打~

大手企業預你做一世嘛加唔得快
所以而家啲求職廣告好多時都係sell轉職去外資
人地慣左啲人來來去去加下人工咁

不過香港有土地問題先搞到人人都想搵多啲錢者
搵唔到連住都成問題
日本你只要唔強求東京都心嘅話其實年收唔高唔係大洗既都一定買到樓同生活到
我估我唔算高
以前玩得太癲比醫生叫我唔好再飲酒
戒左酒之後基本上無咩洗費
都係食便當煮下飯課下金打下機
淨係計伙食水電個啲慳慳地一個月大約7-8萬yen左右
啲閒錢就得閒去下國內旅行
樓主知唔知而家日本總有咩行業急要人、請外國人?
依家係高度人才,下年轉永住
最多應該係IT related
強力支持,屌東京妹未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞