有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
金融
其實我又唔覺
可能未捉到我
其實都係正常interview對答就得
唯一係佢問你會唔會番香港個時你要話你會想同佢打一世工無諗過番香港
或者係間公司有香港業務既話先會想去試下
樓主N1左?
學左日文先過去?
好羨慕你
點樣轉到高度人材簽

我見佢出左高度人材簽之後早排去入國管理局問過
佢話工作要有科研成份先批到

有冇乜資料要準備俾佢
聽講日本有公司會岐視外國人/對外國人特別差

係咪真?
係咪有同日本人結緍拎到永住權? 定還是其他方法拎到?

點樣先可以去日本工作?
無同日本人結婚
靠佢近排改左嘅高度人才制度拎到

去日本做野其實唔係好難
Working holiday黎到再搵人請你幫你搞工作簽
或者直接搵份肯幫外國人做簽證嘅工都得
而家去日本做野其實多左好多方法
根本佢地自己都唔夠勞動人口
近排安倍先講緊想放寛比外國藍領黎日本做野
所以你有心應該唔難搵
當然你黎到會唔會屌哂佢地老母係後話

巴打幾大? 拎到永住權咁應該起日本生活左好長時間

有冇話日本東京呢d大城市 咩類型工有機會請外國人
如果係做IT 寫programme 寫app呢d 容唔容易起日本揾到工 請唔請外國人
小弟識少少寫programme 同IT 又識繪圖設計 同畫3D objects 個d 又識畫漫畫

好想有機會去下日本工作同生活下
就黎30
其實你夠資格一年就可以申請永住

我有個朋友都係it底去左樂天做
另一個畫開畫嘅入左遊戲公司

其實好多日本大公司想扮globalize所以每年都會請啲外國人
如果你讀u既話應該都會見到一啲日本公司搞recruitment talk招人去日本

樓主做邊行?
以前讀書個時打發時間咁考左N1
考個時完全無諗住第日係日本做野
但機緣巧合下因爲有N1所以有人請
條友應該水你...
科研,專業人士或者做管理層都申請得
最容易應該係專業人士個條track
個簽証係技術,人文知識,國際業務應該都會合資格
我個分其實都只係用人工N1同埋大學個分積番黎同我份工既內容基本上無關係
我公司係外資所以啲人慣左同外國人做野所以唔算差
但唔多唔少都會感受到佢地有啲差別待遇
例如要見個重要嘅客嘅時候我啲同事會偏向叫個日本同事去而唔叫我去但明明啲野我係熟啲嘅
不過我都明嘅佢所以佢唔係直接攻擊我我就當睇唔到算

但我有啲朋友就比啲日本人係咁屌
一有少少野唔跟佢地做法就比佢地屌唔肯融入日本
金融
有無溝日本妹
business side
bus易搵咩?
係指有專業資格個d bus e.g. acct/ba
定得把口個d e.g. mkt/sales
日文程度如何
如果有朋友係日本個邊住左幾十年
開左幾間日本中小型公司
叫佢幫我搞工作簽證打佢工得唔得?
毒撚溝唔到
唔易架但咁啱我個位英文要求高但係日本叻英文又識做我啲野咁人好少
佢逼於無奈請左我
我係專業資格個邊
不過都有個香港fd係去做sales
夠正常business對話
啲人會知我講緊咩但可能好多grammar錯又或者唔係最natural嘅講法
其實應該得
不過我估手續好煩同埋佢都要準備好多野交比政府
7年?10年拎到?
考慮搵工容易程度的話
建唔建議係日本讀修士加搵工
定香港畢業直接搵有工作簽嘅工
我見有IT agent請派遣社員
點睇派遣社員呢樣嘢?
做汁男
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞