有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
Ou degree個人覺得幫助不大
如果你未考n1我覺得你考番n1仲有用
或者去日本讀專門學校

同埋你去日本做野你要接受呢個社會基本上無通漲所以唔會加到人工
就算有都唔會多
而且升職都正路會好慢
好多朋友都係本身鍾意日本所以黎日本做野但大部分最後都屌哂老母
兩個概念
入藉係要放棄原本國藉成為日本人
當然同時都會擁有永住權
可以拎日本護照可以去投票心
而只有永住權嘅話代表你可以無條件留係日本
但你身份始終都係一個外國人
可以
聽間近日無以前咁嚴
唔知真定假
咁我覺得呢樣野其實好合理嘅
就算香港啲外資公司大部分好senior嘅都會係總部黎嘅鬼佬
咁諗番其實日資公司上到位嘅係日本人又真係唔出奇
同埋你上到去manager grade嘅時候已經唔只係實務仲有同其他部門傾野或者見客管人呢啲野
作為外人又好難識哂佢地hidden嘅文化背景
除非你日文仲流利過日本人又好熟日本文化
唔係嘅話佢地揀人真係偏好番日本人其實唔難理解
其實我又唔覺得多左咩福利
正常嘅醫療子女教育退休保障之類個啲普通外國人居民其實都有
真係有分別嘅係得拎住護照有日本庇護同選舉同被選權?
樓主租屋定買樓住?
去日本前係咪要起香港自己搞掂晒先出發定日本公司幫你搞 住宿個d?
我住左幾年真係感受到嘅得3次仲要其實無咩野
不過我覺得如果東京直下大震嘅話應該會係大災難黎
應該周圍會好多火災
唯有希望唔會發生
東京係咪相對多外國人起到生活 好似香港咁? 東京應該多d人識英文?
本來租屋啱啱買左樓

我個時公司幫我租左個service apartment比我住一個月再搵屋
如果唔係會好趕
因為日本入管局要求你第一次入境之後14日要去登記地址
但係一般區役所係唔會接受你用酒店黎登記
所以你一係要係入境14日內租好屋去登記或者要借個地址黎reg住先之後再改

當然有啲租屋公司係接受你未正式入境之前申請租屋嘅但成件事會好麻煩
所以最簡單都係叫公司幫手租住個單位頂住先之後再自己搵屋或者直接住公司提供嘅宿舍
地震不了
基本上東京好多時去連鎖餐廳或者便利店嘅店員都係外國人
事實上日本都需要一堆外國人去做啲本地人唔想做嘅野同埋支撐佢地嘅高齡化社會
但日本人嘅話係亞洲黎講我覺得英文都仲算係差個批
咁每個地方都一定有啲問題嘅
日本天災多
香港人禍多
我就寧願揀死於天災都唔想比班賤人搞
Come on baby
有冇俾人屌社會人禮貌唔掂?
有冇飲み会 聽巴打咁講你業務能力幾高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞