有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
想問下做左幾耐有700萬
通常外國人去日本做野
一開始會住係邊 公司又唔會提供宿舍
想租屋一定要入左境 有哂在留卡先可以租到
頭幾日就可以住酒店姐 但又要限14日內申報居住地址
同埋想知租屋 最快幾耐入到住
我公司好特别,大家唔理其他人做乜野,冇team work!我做左呢間公司10幾年(香港-日本-香港-日本)乜都慣曬!
但你係日本就要慣日本人思想、敬語,道歉,對客!新一代日本人D日文好差,我有時要改後生仔D日文
5000yen扣保險,住民稅,其他稅後落袋3000yen左右
有咩要改嘅後生仔日文分享下
Service Apartment個啲可以用黎登記
不過我唔肯定可唔可以去日本之前預約/租
我都係太驚所以無買過
罰款好似無不過如果係因為戴左帽離婚就可以問對方拎番掟煲費
瞻養自己傾,傾唔掂就上法庭搞
不過好似大約有個公價,根據要養幾人同年收決定
台灣大陸啲野雞大學 日本都認可
三四年左右,轉左一次工
係香港做左三四年先去日本
日本加人工加得好少做三四年係咪應該加唔到去七百萬
唔關事嘅我有個朋友讀社科都700萬年收
加埋N1同埋大學都夠70分
係日本轉?
定係香港黎日本個時轉?
係日本轉,經日本agent
成日去狸小路嗰間買嘢
問題なし
吊 係連登出現既日本工作po 全部都係it工(技術・人文知識・国際業務)

其實工作簽證仲有以下一大堆
外交、公用、教授、芸術、宗教、報道、経営・管理、法律・会計業務、医療、研究、教育、企業内転筋、興行、技能、技能実習、高度専門職
呢樣好睇公司文化嘅
香港公司都有好多無意義嘅會

我估最大嘅分別係日本公司有種叫「報連相」嘅文化
即係定時向上司報告,同其他stakeholders聯絡同埋問上司意見去解決自己搞唔掂嘅問題
原本係鼓勵社內情報交換,幫助有效快速地去解決問題
但後尾本末倒置哂變成事無大小咩都要報連相
嚴重拖慢決策速度
所以好多人都會話日本啲會又長又悶
好多時就係拎左黎做報告同鳩傾
香港我估上司係比較偏向你自己死掂佢我淨係想知結果
巴打係咪有朋友係樂天做
聽聞好西
日本 it 多數需要咩嘢skill 嘅人?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞