有日本永住權你問我答

276 回覆
17 Like 46 Dislike
自爆野唔答
其他隨便問
悶唔悶
係咪埼玉嗰73萬之一
住環境唔悶
做野就做到悶悶地
而家一有時間就去旅行
咩崎玉73萬
需唔需要先改一個日本姓?
需唔需要先改一個日本姓?

永住權好似不一定是歸化
歸化先好似要
係咪有同日本人結緍拎到永住權? 定還是其他方法拎到?

點樣先可以去日本工作?
唔洗
不過我係日本無用漢字登記淨係用英文全名
有時好麻煩
無同日本人結婚
靠佢近排改左嘅高度人才制度拎到

去日本做野其實唔係好難
Working holiday黎到再搵人請你幫你搞工作簽
或者直接搵份肯幫外國人做簽證嘅工都得
而家去日本做野其實多左好多方法
根本佢地自己都唔夠勞動人口
近排安倍先講緊想放寛比外國藍領黎日本做野
所以你有心應該唔難搵
當然你黎到會唔會屌哂佢地老母係後話
係咪有同日本人結緍拎到永住權? 定還是其他方法拎到?

點樣先可以去日本工作?
無同日本人結婚
靠佢近排改左嘅高度人才制度拎到

去日本做野其實唔係好難
Working holiday黎到再搵人請你幫你搞工作簽
或者直接搵份肯幫外國人做簽證嘅工都得
而家去日本做野其實多左好多方法
根本佢地自己都唔夠勞動人口
近排安倍先講緊想放寛比外國藍領黎日本做野
所以你有心應該唔難搵
當然你黎到會唔會屌哂佢地老母係後話

巴打幾大? 拎到永住權咁應該起日本生活左好長時間

有冇話日本東京呢d大城市 咩類型工有機會請外國人
如果係做IT 寫programme 寫app呢d 容唔容易起日本揾到工 請唔請外國人
小弟識少少寫programme 同IT 又識繪圖設計 同畫3D objects 個d 又識畫漫畫

好想有機會去下日本工作同生活下
樓主係咪自己一個住?
合約制係咪唔洗成日OT?
生活成本如何?
留名
就黎30
其實你夠資格一年就可以申請永住

我有個朋友都係it底去左樂天做
另一個畫開畫嘅入左遊戲公司

其實好多日本大公司想扮globalize所以每年都會請啲外國人
如果你讀u既話應該都會見到一啲日本公司搞recruitment talk招人去日本
我諗睇公司
不過我識嘅合約員工通常都準時收工
同香港住嘅時候比當然大左始終香港可以同屋企人住慳左租
但食同日用品我覺得同香港真係無咩分別
甚至我覺得日本其實仲平啲
我上次番香港去港島區食個靚少少嘅lunch都過百蚊
我平時係東京揀間靚少少嘅餐廳都只係講緊1000yen
就咁稅應該就10%
另外仲要扣大約10%比健康保險同年金
到手應該得番80%左右
做邊行?
上網BT o個類野係咪捉得好緊?
嚟緊去日本公司interview
點做可以令日本人請我?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞