[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
Nikon D3x 搭配 Carl Zeiss Otus 55 mm f/1.4 ZE/ZF.2
中心最高解像力@F4 = 50 lpmm
乘上感光元件高度24mm = 1200 lp, 亦即在全幅感光元件的高度方向可分辨出1200組黑白線條
而此感光元件在高度方向最高可解析的黑白線條組為(總像素/2) = 4032/2 = 2016組
所以鏡頭可從最多2016組黑白線條組中解析出1200組, 單論鏡頭解析力為1200/2016 = 0.5952

Olympus E-PL1 搭配 Olympus M.Zuiko Digital 12-40 mm f/2.8 ED PRO
25mm最高解像力@F2.8 = 71 lpmm
乘上感光元件高度13mm = 923 lp, 亦即在43感光元件的高度方向可分辨出923組黑白線條
而此感光元件在高度方向最高可解析的黑白線條組為(總像素/2) = 3024/2 = 1512組
所以鏡頭可從最多1512組黑白線條組中解析出923組, 單論鏡頭解析力為923/1512 = 0.6104

所以, 兩者在50mm焦段附近的最佳解析力其實差不多, Olympus 12-40略勝

要注意的是, E-PL1的像素密度換算成FF面積的話, 則有48M以上的驚人像素值
個人認為一來像素越高, 理應越能逼出鏡頭解析力上限;
二來FF鏡設計難度高, 不似M43鏡容易達到中央與邊角皆銳利的程度

此兩點為M43變焦鏡竟能勝全幅定焦鏡之因
我忍唔到, 入左
好在本來對三元鏡群無咩特別喜好
否則見咁平真係會入
1240有入貴冇入錯
714就見人見志

但係
遲啲想換走枝窮撚40150
諗緊p記35100 見佢平40150pro好多
我反而想入714, 1240用耐左會厭, 焦段會以定焦去代替
想玩廣角少少
入晒佢
有機會先入, 入左冇乜機會用住
支12-40抵玩
山景 海景 一野射晒
跌穿6000
Pen f 1600iso 好好多咩
有少少覺得1240 畫質靚過17.8
PRO鏡都靚唔過?
同餅14 2.5比?
畫質差唔多係咪可以慳返
咁正常定焦應該好過變焦?
仲要光圈大啲
一直有呢種錯覺
PRO鏡畫質一定好D, 鏡片問題, 我唔太熟, 你上網搵下, 兩支我都有, 1240成像銳利好多
等遲下支10-25 如果等唔切入8-18
應該好過em102
佢應該係同em12一樣
你用單一個焦距比喎
818同1025F1.7兩種取向黎喎清
10-25同1240嘅焦距太接近 除非真係好撚正
如果唔係應該唔入
我唔急用繼續等
不過呢星期target由em5 2轉左去1-2
大家講到em5同10粒sensor無分別咁

btw
傳聞o記一月出既鏡仲有支150-400恆定
但好似唔多人提
不過個蕉段完全同我無緣
呢到冇人講姐, 同埋個價應該好高下
我梗係用過先咁講 我宜家有兩支17tim
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞