[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
佢好似同Olympus係有啲溝通
不過係講得幾好,有缺點係會照講

佢又真係用Olympus做野,有說服力

主講Olympus嘅channel唔多,佢係幾好
我都有睇開另一條channel
都幾得意

https://www.youtube.com/channel/UCAu6iO8En48gGBcEzoUl-sA
Use PEN F ?
其實m43係ok嘅。。。但如果而家新手想買機都會叫佢買富士
唔⋯呢家野人各有志
富士都有富士既問題
o記又係唔生性 定價過高
M43鏡頭真係好貴
反而想知邊支m43 鏡你地覺得物非所值?
pro 鏡太貴,根本唔值
就算用em1ii +12-100/4 影出黎都未必好過a7iii kit lens
高iso 又完敗, 低iso 都未必贏人
貴又貴過人, 影又未必好過人
當然你可以話兩支鏡等效差一倍
事實上,好多用家寧願要IQ 多D

如果em1 ii 搭支12100 一萬二三都吸引到其他人轉會
Pen-F
指日可待!!

唔知支150400咩價位呢
我只會叫佢地唔好揀M43, 要揀M43就唔好後悔
EM1II + 12100 同A7iii kit 應該係差唔多價錢
唔算貴過人
如果你話揀BODY 我會叫人揀A7iii
但你講呢兩個組合, 如果旅行用我會叫人揀em1ii

https://cameradecision.com/compare/Sony-Alpha-A7-III-vs-Olympus-OM-D-E-M1-Mark-II
睇用途
差唔多價錢咪問題
除左贏等效 , 仲有咩優勢
sony a7iii still and video 完勝你
a7iii body 650g kit lens 300g (around)
em1ii 500g 12100 550g
仲要重過人
如果睇pricehk比較一手價錢
em1-2 行8100
o記12-100 行7790

a7iii 行14790
連sel 28-70 行16100
價錢差唔遠
雖然未用過a73

但m4/3市場一向都係主張佢現行機款質素已經夠處理日常什至商業用途
上一個post有段youtube講em1-2機作品同ff機作品放到人咁大poster基本上都無人分別到

m4/3市場係幫你解決日常需要之餘仲比ff輕一大段距離
但係以上比較已經明顯 ff要一支24-200恆定一齊用一定唔止萬六同咁輕

自己夠用咪算囉
多出四百萬pixel只係增長左係harddisc memory同金錢代價上
富士咪又係apsc又係細底
仲要冇防震先做倒依個尺寸
叫做好過sony canon既孤兒仔
不如你講下邊枝值,所謂大光圈實際出相效果又差其他咁遠

計長炮同wide 鏡又貴人一截
街行星際見倒
頂級果堆鏡都係5000 左右
你自己講左,贏等效
重都係重100g
15fps
hi res mode
livecomp
6.5級防震
方便咪優勢
旅行嘛
我覺得啫
12100...九唔撚搭八的一枝鏡
等效24 200 f8

T 值係f4, 但其他apsc鏡5.6完全靠拉iso 優勢彌補到。。散景唔夠淺已經唔洗講

我用過呢枝,又唔係輕過人,畫質俾四千body d7200 + nikon 18-200 18-140 18-300 apsc 鏡完全ko
人地價錢只係千幾至2千頭。。

最威水個 防震喇,影長焦個防震仲差過nikon.....

唯一優點係防震影wide 景定到係好多秒同,此外真心係貴到離哂地的一枝電子垃圾

呢個賣二千一枝,em1m2 $5000
咁就合理好多
無錯
ff係有ff嘅優勢,但m43同樣有自己優勝之處

我半年前入坑嘅時候,首先咩都唔理,落去boardway問有咩機揀,每個牌子都攞過上手,就係olympus最順手,最輕便,尤其係轉盤位置非常啱我手形

於是買左om10 mkiii,到而家我一路影出黎都好滿意

有時一套系統好唔好真係人人唔同意見,但係最緊要影得開心,好老土咁講,影相最重要都係人,唔係部機
講到好似a73加支28-70kit
都正過m43 加12-35 / 12-40咁
要搵43 鏡王 14-35 F2先夠比下
你講野唔洗成本架喎 求其up個apsc body 加幾支鏡就話12100 輸畫質,條數點計出黎?

防震輸nikon 長焦,輸邊支?

大佬你入黎踩都要有少少說服力先得架
仲話你用過支鏡,相呢?上OM store 影d figure當試左?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞