[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
放上FB IG其實唔多覺
有時要求唔高長插支14餅算
28mm 同 56mm 一個制就換到
係冇得chok景深
用緊em10機仔
想買腳架,大家有咩推薦?
想輕便

manfrotto xpro有無人用過
xpro好似唔輕既wor

睇你咩budget
高: Gitzo travel series
中: Manfrotto Befree
低: Sirui/Benro 摺腳

利申 用緊befree
都有睇過befree
出去秤下先
有無人用過Fotopro ufo2?
好似幾好咁
Manfrotto 都係中階
仆街啦咁,我已經覺得幾貴下
東京揸住em10 2 長插1240 有啲相懶鳩加咗濕鳩filter懶再bq個on9wifi 拎原圖落嚟
成程sofar影得好開心
但係40真係唔夠長
睇嚟要儲錢打埋枝tele 2.8
不過oishare 真係好撚慢 1個鐘先過哂300張相
一次過300張冇斷線呢下好野
我wifi 過幾十張都斷幾次,自此買左iphone card reader
o記啲app廢到
有時會彈app
iPhone card reader 快唔快?
快過wifi過嘅話我又屌返個
去日本用部ipad過相 每日都要擺喺度成個鐘
同插電腦差唔多,我用原裝,有d 貴
一次過又得,揀相又得,仲可以睇過邊張你入過機
揀tele2.8?
咁如果你無入12-40
會唔會直接諗12100?
可能會 但係始終F4嘅話夜晚or唔夠光嘅室內都好煩
尤其買多幾枝大光圈定焦 我呢啲懶鳩寧願打爆三元算
2.8 2.8 2.8
全新千零蚊差唔多啦
一支好腳架可以用好多年

同埋二手舊款befree都係幾百姐
國產牌子都咁上下啦
我哋係咪睇啲唔同既嘢
我睇到三千幾四千
befree 有系列分 ,最平鋁合金七百幾
用Wi-Fi share 相? 唔燒曬啲電咩
我上次wifi share相6c張先用左2-3%電,不過就過左幾個字囉
我就係因為要2.8 所以keep住支lumix 35-100f2.8 去旅行一流
咁35又唔夠用
不過有支45-175係手既我
係咪應該考慮12-40好過12-100
manfrotto 碳纖好似24xx 左右
gitzi 最合理旅行腳大概6000$有找

利申 儲緊錢一步到位買gitzo
睇你要咩 你想一鏡到尾咁咪12100
你要2.8咪1240
好睇你自己使用習慣 , 我就最少用tele , 12-100 就方便 講質素同恒定f4 都會好過45-175 , 不過係價錢…………
befree Carbon最平曾經見過千七蚊
淘佬換算

befree 鋁重Carbon三百克
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞