[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
其實唔落ND FILTER係唔係無可能影到D 水咁??
補充返,好似用左20-25mm 左右去影

唔洗ND 都影到

環境陰暗,少太陽

焦距拉長

iso 推最高,200都唔掂 就用iso 64 ,不過畫質好似差啲

光圈較最細

水流急既,1/5s 都夠
iso高?
我整低iso先影到
打錯左,口不對心 我後面咪講200, 低先岩
點睇griffin hammond?
買左gh5,想問:
係咪冇經usb頭供電/充電
長roll香港有冇地方買假電實際駁尿袋?

拍c4k 大家用咩卡
要剪片/播返 電腦顯卡之類有冇一定規格下限

用speed booster駁x0.71x2
咁光圈推高一級 個等效係x0.71定點?
Mac機個quicktime都可以播唔到
都唔想特登拍mov
有冇人知星際間o記特許嘅鋪仔叫咩名
同埋知唔知penf而家大概街價係咪~6000
想屌返部

差個水著女model 就好
thx ching
聽日去屌返部
屌12-40 2.8好吸引

呢支又輕又sharp 又常用你焦段
關鍵時刻, 買機鏡建議等埋下個月先
遲幾個月 應該插哂水
em10 2 粗用 落雨落雪都唔壞
但係真係頂唔太順佢1600iso都起哂渣

屌 咁我忍埋佢算
有個理論係話,m43 個sharpness... 睇dxo評分的話, 理論上同樣細尺吋對比ff 機,要 大約x返4(sensor size)。。。所以12 40 pro 係普通20吋以下mon 唔放大,sharp 過絕大多數ff +神鏡影。。sharpness 12x4... = 48
無ff 鏡有咁撚顛

當然,一放大就露底啦
p 記20.7的話,x返4就破50了。。。

咁都解釋左點解細mon 睇m43 相感覺咁銳利

在傳統的 135 銀鹽相機上,我們一談到解像力,便可直接意識到是在做鏡頭的測試,這是因為 135 相機的底片片幅固定為 36x24mm,所以片幅的因素、像素值多寡是被固定了。數位相機的解像力測試,鏡頭、片幅、像素值是連帶考慮的,在數位相機系統的測試上,使用的是 LW/PH ( Line widths per picture height )的單位,常用的測試圖表為 ISO 12233

以 LW/PH 做為空間週期的單位之概念可以用來解決數位相機在片幅不同、像素值不同,所面臨的客觀比較問題。
LW/PH= 2 * lp/mm * (picture height in mm)

在 dpreview 找來 3 台像素密度接近的相機來比較一下
D800 - 3600 萬像, 解像力破標, 超過可測試到的 4000LPH
http://www.dpreview.com/reviews/nikon-d800-d800e/21

D5100 - 1600 萬像, 解像力2600LPH
http://www.dpreview.com/reviews/nikond5100/13

EP3 - 1200 萬像, 解像力2300LPH (其密度已超過以上 2 台 DSLR, 理論上用 lpmm 做測試的話, 會有最高解像力)
http://www.dpreview.com/reviews/olympusep3/14
P記出FF 插左一獲, 等O記出新機新鏡應該會跌少少, 估計唔多

EM1x 應該有d料到
等17 1.2跌
一係入大四三14150
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞