[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
長炮貴人一截 ,以為證明你無用m43 or outdate 好耐

12-100 你當24-200 f8? 你侮辱緊你自己ja
想點
要講的都講哂,希望em1x 打我面
直接blocked , 好似同個精神分裂既人傾咁
條友想點 入m43 post狂踩m43
睇返條友d post, 兩個月前仲問緊nikon 走焦點搞, 搞掂先入黎踩m43啦

我都唔係好識評相

但我用 M43 影得好開心
u get the point
的確係,有時純粹講性能係無咩用
正如一樣有人用緊43 機咁
我相信入得post既清都好心水清既
你比ff我用又點
我都用唔盡啲function 同性能
相反。大家知咩叫滿意就夠
好比iphone自己都幫個mon解像度封頂一樣
你機能再好我都feel唔到
btw
我身邊好多人電話用4g plan
但我一直都係用緊無限3g plan 月費80以內
但夠日常用咪算囉 你要咁快係咪真係有用先?
不過普通人對部em1x 真係無咩期待
普通人唔會買,亦都用唔著佢
反而期待下年sigma foveon full frame
唔止望佢好似其他ff 咁
不過我諗用X3 影相有另一番體會
改善到>iso800 就好好 , 之前未入m43 想入sdqh ,不過佢個外型實在太大舊 加埋支sigma 18-35 好重
其實冬天去俄羅斯帶唔帶部想機去好? 而家用緊em10 2,諗緊轉唔轉em1 2 定係買部go pro去算,因為我係去打獵,覺得帶著部機去好麻煩,但係又諗住去埋Moscow玩,冇理由唔影相掛
其實冬天去俄羅斯帶唔帶部機去好? 而家用緊em10 2,諗緊轉唔轉em1 2 定係買部go pro去算,因為我係去打獵,覺得帶著部機去好麻煩,但係又諗住去埋Moscow玩,冇理由唔影相掛

幾好細細地係飛機入面影野 其他人唔覺你係度影緊相
八卦問下
係咪用m43既人特別好恰?
係咪用富記既人特別凶狠?
JAL喎
1. x3根本比唔上而家高 mp 相機
2.高iso 用到你想死
3. 慢
4. 新Ff 唔係用x3
咁我都知佢可用iso 得400
仲有過熱食電問題
新ff 算係X2 1:0.5:0.5(照專利睇 )
都好過普通cmos , 當然有上面講既缺點
佢部Sd Quattro 都已經唔可以話係x3
走青巴D留言真係越睇越正
條友講野唔用腦架

咩防震輸nikon 長焦

我用40150pro 最遠端150mm影相冇一張會手震,低過安全快門都冇事

條友長焦都會震,一係唔知咩係安全快門,一係就廢老黎,仲要日抖唔影相,夜晚用長焦果種

我有D懷疑佢係唔係熄左機身同鏡頭D 防震黎影之後話支野防震唔掂
呢幾年覺得O 記都唔係好爭氣,轉左用P 記
上次行山見到個瀑布仔,咁啱帶左nd filter 手持影左張,隔離個阿叔拎住部nikon +腳架望住我:

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞