[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
45-175係極抵用
聽人講befree 鋁腳好過碳腳

係既
但堅少用
比起一支pro鏡
可能我更需要一個假期
用左四年em10 mk1total先射左萬五次
當中9成都係14 2.5
點睇到用咩鏡嘅次數?
用咩鏡應該睇唔到
張圖只係shutter count
點睇㗎
OM-D EM-1 Shutter Count (sc) 檢查方法如下:
► 關掉相機
► 按下 MENU按鈕 時開機
► 放開 MENU按鈕 再按 MENU按鈕 去打開 選單(Menus)
► 進入士把拿(Spanner)選單頁 的第三項 LCD Brightness Menu
► 按右去展現 LCD調節頁畫面
► 同時按 INFO按鈕 及 OK按鈕, 你的 E-M1 會展現....
OLYMPUS E-M1 0A 01 01 01
► 順序按 上 / 下 / 左 / 右 / 快門 / 上 後 Page 1 會出現
► 跟著按 右 是 Page 2, 下 是 Page 3, 左 是 Page 4, 上 是 Page 1
快門數會在 Page 2 出現.....
R 000091 [總快門數]
S 000011 [用閃的快門數]
C 000000
U 000018 [用ultrasonic wave cleaner數]
V 000000
B 000101
L 000000

我都係1萬次渣
其實個ultrasonic wave cleaner係咩黎
好似係
佢有個功能聲稱可以
除感光
元件既塵
超聲波除塵
我覺得係OM 除防震外另一大賣點
世界初
係邊度禁出黎
Default 已著左
除非你專登熄左佢
咁驚, 岩去研究下先

淘寶買咗個 EM10 iii 手把又ok喎, 幾好揸。但個手把係金屬,冬天揸都幾凍
咁多人唔知om有電子除塵
個黑色把手位好似中學勞作
岩岩玩左個幾月ja, 真心唔知道有
好似電線膠紙...
有返d紋路我可能會考慮下
光面金屬黎,冬天凍,想黐啲皮上去

E-M1X
十足十EM1 II 加直倒既樣

究竟有乜野吸引人買
手持高解
有我最想要既joystick.同gps
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞