[細底係原罪] M43呢邊報到 (9)

1001 回覆
6 Like 4 Dislike
當初我一出就買
35-100 邊到買二千零咁平?
不要再說了..一陣人地又開絕招
「你個底細阿」
你堆鏡都唔同規格 d500 用到等效900mm

你唔拎枝100-400出尼。。偷哂雞,價差五千幾蚊

價錢仲貴。。況且畫質我兩邊用過,都唔洗提了,唯一好處你講得岩,係輕係細,但貴
ps. 如果你搵到35 100 $2800請通知聲,呢兩年我見最平都要三千五up, thx
同問
細唔係問題,靜態畫質有FF 八成,但價錢係問題
唔使討論啦 , 好o徒氣

大家有咩舊m43 機擺左好耐唔用?

想收部用來長插老蛙7.5
巴打,你副偈 3萬3 仲有好多巴打排緊隊架

各有所需囉

但我依d平民就會揀支平嘅同輕嘅拎出街玩

利申:窮撚
痴撚線 兩樣嘢嚟喎
佢想玩咩呀
笑左
用等效光圈 f/3.6定焦同ff f/1.8比,
拎o記 pro f/1.2 三寶~等效f/2.4去比就差唔多。

用等效光圈 f/5.6 恆定光圈變焦當自己用大三元

olympus 75-300mm f/4.8-6.7 係等效 150-600mm f/9.6-13.4
光圈細咁多,當然輕好多。

FF 100-400mm
起碼都要拎最新leica 50-200mm f/2.8-4 去比
佢等效FF 100-400mm f/5.6-8 都細過龍仔2/3 光圈

其實m43係輕但相對光圈細兩級,
等價交換黎。 要同spec同等效焦距光圈的話,重量其實係m43同ff打和,但價錢就貴好多。m43係輕係輕左係細光圈換番黎。

講真要玩m43 不如一部標準/高倍變焦dc仔再配 ff+大光圈定焦好過

用sony rx10iv 光圈f/2.4-4
等效ff:
24-600mm f/6.5-11
等效m43:
12-300mm f/3.5-5.5
都好
只玩入門level. 一個盒仔放曬

見d fd 拎住個DSLR 全鏡頭背囊
就覺得我絕對唔會中dslr毒
用埋中幅黎比
底細
普通玩家嘅我12-40+15.7+45.8
就滿足了
重差一個話用開phase one 機背用家 話m43 唔得
點解要逼害m43
佢部中幅黎,DR 一定吊打m43好d 架喎
暗位實好d....

135 format 都唔會夠佢黎
影RAW 唔係一樣咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞