[PC/PS4]Final Fantasy XIV Online(16) Patch4.5英雄鎮魂曲

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
棄咗game就快60日、身體健康咗人都精神咗
想打奧丁個fate攞斬鐵劍 有冇咩貼士
喺Black Shroud就嚟生磨菇
出左之後48~72小時重生
無啦,等啦
唔使返工咩
有少少想玩... 但係試左陣, 都有D野想問

1. 邊度有得睇主線/職業轉職個D資料? (有時睇唔明D日文要去邊... 但搵唔到攻略... 唔知點算)
2. 由0開始玩跑主線要追上最新章大約要幾耐? 隻GAME都開左一段時間, 由0開始玩會唔會追得好辛苦?
3. 打裝備難唔難? 會唔會好農?
4. 買咁多個PATCH大約要幾錢?
1. 睇英文wiki/大陸官網
2. 睇你每日玩幾耐, 我自己甩青嗰陣重喺Churning Mists, 但都見過high-end duty有青頭 由0開始玩唔會辛苦嘅
3. 都係去到endgame先有需要打裝備, 前面唔需要擔心
4. 我喺SE store買complete edition, summer sale 4折好似百幾蚊港紙
咁要再睇下D職先....
之前開左隻巴術士但完全唔知之後有咩職...

然後睇佢黎緊聖誕有冇特賣再買...

上次去完森都、今次去沙都

播緊5.0的片
1.
隻game有4/8/24人副本
4人副要1坦,1補,2DPS
8人副要2坦,2補,4DPS
24人副純粹只係3隊8人
而通常情況下如果係專登組隊入場既話唔會出現撞職呢個情況

簡單講下唔同職有咩用

坦:
戰士:主坦,操作單調但大大力
騎士:副坦,技能組偏support
暗騎:主坦,操作複雜但冇咁大力

補:
白:有一堆超強力補血技
學:全部補血技會附帶一個減傷既護盾
占星:識抽卡幫隊友上buff,操作複雜D

DPS:
拳:普普通通冇咩特別
侍:冇團隊BUFF但近戰最高DPS,單體DPS排名僅次於黑魔
忍者:火力普通,但可以定時減隻BOSS防禦力(提高全隊DPS)
龍騎:火力普通,但有最強力既團隊BUFF

黑魔:對走位好高要求,全DPS入面最高火力
召喚:冇咩特別優點缺點 (但升召喚既同時會升埋學者個lv,相反升學者會升埋召喚)
赤魔:冇咩特別

詩人:有同龍騎同級既團級BUFF
機工:火力高過詩人,但支援技差過詩人

隨心揀一隻玩就得
要注意既係占星,暗騎,機工要打到去3.0故事先用到(需時20個鐘左右)
侍,赤魔要4.0(由3.0開始計大約要打多15個鐘)
2.
呢隻game唔係課金刷刷刷既game
要追裝備好容易,基本上唔洗擔心裝既問題
要擔心既反而係要追主線進度

3.
呢隻game既最高級既裝備要靠打一個叫"零式"既8人副
分開4關,要一關關打上去
贏左果關就會出2個寶箱,入面各有1件裝,8個人鬥骰
不論你拎唔拎到裝,你只要係果一關見過個箱既話,果個星期都唔可以番轉頭再開多次箱
姐係每個人一個星期有8個機會抽裝

4.
少數點版本係免費更新,大約3個月就會更新一次
例如依家最新既係4.4
https://www.youtube.com/watch?v=D3TmslMXPLw
黎緊1月就會出4.5
6月尾出5.0資料片

而資料片先係真正要比錢買
依家2.0+3.0+4.0好似有特價
返去再做下功課睇下D職同D資料先...
太耐冇玩MMORPG...
其實唔駛點睇
睇自己中意邊個職、想做坦/補/DD 就得
每個patch 都特別有幾個職因爲強度/組隊理由
特別受歡迎
但呢隻無乜會話某職業會被人排擠的時候
補充
上面提到普普通通冇咩特別或者火力超高果類
都要付出番相應既技術先得
唔係揀左隻"火力超高"既職,就可以亂咁打都好高DPS
所以隨心揀就得
同埋呢隻game嚴格黎講冇廢職
我指既冇廢職唔係講緊用愛發電
或者果D咩野沒有廢職只有不會用既人
而係講緊每個版本都有唔同既"比較強勢"既職
但唔代表其他職冇人用
而且如果隻職真係廢到去一個點既話,官方一定會改番強等大眾接受
無錯,有隊友配合的職永遠最強
組長

Total 埋單食咗13樣野(2個人)

場內有全圖顯示,印象中有幾個我無中過
上次2個人23樣 為左石板
我去左好多次仲未存夠50個印…
打包番黎香港比我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞