[你問我答]我係巴基斯坦人

1001 回覆
482 Like 55 Dislike
Dse幾分
中文lv幾?

教緊個香港出世嘅南亞小朋友中文 佢四年班但字同講出黎嘅口語都好多唔識 想問下你地係點樣學中文架

同班香港朋友踢波打機學
寫同睇就上堂學

其實要學嘅話,係要學咗口語先
學語言最緊要係immersion,即係同native speaker講嘢
當你講得多,係不自不覺間,你就會識多啲字同文法
之後就再學寫,咁呢個就同大家一樣要背啦

其實只要佢哋肯用中文同人講嘢,或者肯聽人用中文講嘢嘅話,都會開始有進步
試吓多啲同佢哋用廣東話講嘢,再鼓勵佢回應?
點解要帶頭巾?

唔洗
錫克教先要
包住頭髮因為佢地唔會剪
Dse幾分
中文lv幾?

最鍾意食咩香港嘢?覺得中菜好食d定巴基斯坦菜?

真心唔好嬲
中菜無味既

好食嘅中菜堅好食
當然要俾返相應嘅價錢
稻香啊嗰啲真係唔駛諗

有咩推介

巴打真係住TSW?
唔通我搭車撞過你
有次坐西鐵同女朋友傾計,唔小心手臂撞到個南亞人,佢黑我面
係咪你 對唔住

唔係我呀頂

係天水圍見到好多正常既南亞人 (唔同元朗SSP個D)
好多都好好人,係D 細路仔好煩

Agger
有咩巴基斯坦菜岩香港人食?同埋邊到有得食?

重慶敢唔敢

重慶邊間正?
會唔會入到去就好似俾人溶左咁嫁,成日聽人講一入到門口已經俾人包圍,狂塞傳單同拉客。一個人去會唔會死
where a u form ? tajak? pushawar? or u mum pussy ?

Your mom pussy

Great ,等你覆好耐
可唔可以教下點整咖哩

有時間可以既

邊間咖哩比較正宗 有冇推介

重慶
我法國你都回得幾快,比個like你

Thanks
破左處未?

你地宗教係咪唔俾你地避孕?點解個個都生咁多?
睇哂
Dse幾分
中文lv幾?

how about eng
有冇諗過脫毛
入黎打個招呼先

利申中同
有冇扑過嘢?
有無拍過拖?
咁你到底係印度人定巴基斯坦人?

how about eng

英文係咪印度口音定係港式chinglish
假難民後裔!我屌你老母臭閪啊!
想問印度文同馬拉文係咪一樣,巴打睇唔睇得明
假難民後裔!我屌你老母臭閪啊!

收皮啦屌你老母 番你老母個系窿到啦
之前行街見到有個好靚仔,衣著好有型嘅印巴人,行過佢身邊仲要勁香
真心第一次覺得印巴都有咁靚仔嘅人

Btw想問下點識到印巴嘅女仔 好想識呢啲朋友,但係街hi人又好奇怪
利申 絲

我都有啲朋友好撚型
連登無絲打唔洗扮
有無朋友可以介紹你識呀

你究竟係想我介紹比你定你介紹比我
型到直頭做到model 咁款
同埋你地會唔會走去in零售或者飲食,我見好少印巴人做(雖然有好多問題係啲老細唔請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞