[年經,有圖] 香港最好食嘅中/高檔壽司鮨店喺邊?

250 回覆
217 Like 35 Dislike
香港個個月都咁多新中高檔鮨店開業
不如集思廣益分享下邊度最好食

拋磚引玉

鮨佐瀨 Sushi Sase
- 近期鍾意,魚新鮮好食
- 好好坐,環境同service好
- 師傅刀功好勁,睇佢切薑已經係一享受

植原 Uehara
- 都算新鮮好食
- 海膽壽司唔係軍艦做法,香港少見
- 好難book,不過多日本人食
- 未食完一件已經上咗第二件,我平時食飯算快都覺得食到趕頭趕命

Sushi Mori Tomoaki
- ok不過不失
- 全部客都係mori san serve,唔驚俾一樣價錢得個冇咁有經驗嘅師傅serve
- 好似又加咗價,早排打去話lunch要食omakase先有位,冇得揀其他sushi set,咁嘅價錢大把選擇,不了

鮨吟 Sushi Gin
- 落太多九唔搭八配料,唔夾之餘又搞到妹仔大過主人婆,不了

鮨中本 Sushi Nakamoto
- 幾好食同新鮮,特別係鰻同三文魚子
- service超好,師傅用日文介紹完乜魚,侍應會再用廣東話講一次

鮨瀧 Sushi Taki
- 幾好食,好多其他鮨店少有嘅魚
- toro普通唔夠魚味同油脂香味,加錢另叫大toro都係咁
- 去過兩次師傅已經認得你,侍應又會一路係咁幫你添熱茶,細心加分位

舞鶴 Maizuru
- 性價比高,三百蚊落樓食到12件自選lunch

唔好答我超級市場/爭鮮/元氣
今日先出完新聞啲外賣壽司好多蟲
而且俾得百幾二百蚊食啲色澤賣相麻麻甚至有時腥嘅壽司,點解唔用三/四/五百蚊去銅鑼灣中環尖沙咀食個好啲嘅lunch?
有冇每間既budget 想同女去試下
Sushi Nakamoto
真係唔錯
由其玉子既做法真係好特別
呢排見多數高檔壽司都係做緊lunch $580加一,12件
Maizuru同sushi taki三四百蚊搞掂都幾抵
夜晚就貴好多喇,千幾到二千幾都有
Openrice有menu慢慢睇
冇鮨文唔使傾
除左cupid重有邊個師傅係ok?
除咗nakamoto香港其他鮨店都有食過,不過少啲見
睇圖已經覺得不了
咁嘅價錢我唔好喺中環食
mori 好食,魚貨上乘加埋熟成技巧 但最大獲係lunch 食完13件只係半飽

taki 偉師傅好nice好好傾但豪師傅出品好食啲,個鯖魚好正,算抵食。認同赤身,toro都麻麻

壽司廣 而加唔好提啦

天膳 見武滕鶴榮成日去,但食過幾次lunch都唔得,除左文師傅其他都好新手

btw 新開堆鮨店op好多打手

我見新開嗰啲開咗好短時間就勁多正評
次次一見啲openrice食評出post時間好密又好多emoji又打勁長又詳細就知係打手 好心openrice做打手都聰明少少啦大佬

而家武滕鶴榮好少出新食評

咁你最鍾意邊間

其中一間打手味濃
sushi Taki
sushi tokami
etc

我反而想知有無邊間巴打們係會去好多次。。。通常新開我就去試,但不論好唔好食都無諗過再去,因為實在太多新店
抵食關係我之前成日都去maizuru同taki
而家偏向試啲未食過嘅
每日都一篇新正評

反而好多好食嘅喺openrice冇乜食評,但打電話去又會成日full晒
三/四/五百蚊去銅鑼灣中環尖沙咀就一定食到好野?

賣相同味道係好啲,但都係大部份錢去咗舖租度

識人做中檔餐廳,其實都只係表面乾淨

我自己要食日本野,一係唔食,想食就去工廈訂磅裝刺身,又平又新鮮
多數高級鮨店而家都係做緊五六百蚊搞掂lunch啦
個人喜好喇

但我個人覺得平時返工食lunch 心態上都係下午仲要做,其實未能夠盡情享用美食,未必值得花咁多
返工chur更加要食多啲好嘢

不過的確好多做緊$400-500 lunch嘅舖,質素好似元氣咁 嗰啲食完真係躁
我通常夜晚收工先去飲酒食好野
新鮮唔係最好食
但日本野唔新鮮就一定唔好食
有d魚生熟成過會更好食
新鮮+師傅功力好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞