[年經,有圖] 香港最好食嘅中/高檔壽司鮨店喺邊?

250 回覆
217 Like 35 Dislike

勁垃圾 lunch 600幾蚊啲刺身有骨
係咪全部都要訂枱
有無啲lunch 可以walk-in既
兩間都食過,講真貴就貴過日本,但喺日本食得到嘅難度係高好多,而且餐廳為保持食物新鮮程度同質素,海鮮每日空運返嚟再熟成處理,而家唔駛飛去就食到,慳番咗時間,個價值都喺番度。

Sushi Saito嘅話我晏晝同夜晚都食過,夜晚精采好多,有5款前菜10件壽司。以海膽為例,除咗馬糞海膽仲會食到較罕有嘅紫海膽同赤海膽。另外當然亦有鮑魚、北海道毛蟹、金目鯛等名貴食材。佢哋用嚟放魚生嘅櫃都係特別訂做,以檜木製,只係用冰塊嚟維持魚生溫度完全冇用電,唔會抽走魚生水份。淨係呢點,已經唔係間間做得到,所以貴得都唔係冇道理。順帶一提,佢臨尾上嗰個甜蛋質感好似布甸好細滑好好味。

Sushi Saito

Sushi Shikon平日一般就只做晚市,想食lunch要打去特別查詢同埋只接受4人以上booking,不過都係嗰句我認為要食dinner先試到真章。成餐飯最印象深刻係個清酒蒸鮑魚,配埋個鮑魚肝醬同醋飯真係天衣無縫,非筆墨所能形容,同時亦睇到師傅喺配搭上嘅用心,所以佢連續5年成為香港唯一一間米芝蓮3星日本餐廳都唔係冇原因。Btw佢遲吓將會搬去中環置地文華。

Sushi Shikon
打手味濃喎 等block
saito而家係咪重係vip/識人先book到

咁你prefer saito定shikon
我都想有人俾錢請我食
最近去食,嗰邊staff話開始接受非VIP book
但都係得16個位同VIP優先
絲打成日都去食好葡萄
而家咩價位
留名
最近去食,嗰邊staff話開始接受非VIP book
但都係得16個位同VIP優先
認真 多數可以唔使book就咁walk in嘅唔會好食得去邊
好似香港依家好興呢類型既壽司刺身店咁?
其實不嬲都有
只係而家愈來愈多人肯使錢去食
個人比較鍾意Saito,環境新淨舒適啲同埋食物較有驚喜
二揀一你會揀咩先
我都覺shikon咁多年都好似冇乜點變過
而家saito咩價位
記得佢頭幾日開嗰時好似6000
Sushi Saito lunch: $1580+10% per head
dinner: $3280+10% per head
Sushi Shikon dinner: $3500+10% per head
以上係唔包酒嘅價錢
ok喎

有冇食過masataka/鮨魯山
頭嗰幾日係$5800+10%
因為係Saito San親身來港親自上陣
留名 有機會去試下
masataka好食
shikon有啲太貴,去東京食好過
Masataka都係on my list
不過淨係做夜晚 dinner我好難夾好時間預早book
睇你幾多個人去食,我自己一個去每次都係當日3,4點先打去book,如果你兩個或以上就難啲
竟然即日都有位
因為佢好似total 8個位,只要有一group係3個人就好易會空1個位出嚟
btw我之前試過tokami都即日有位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞