[本地足球] 2018/19 港超聯及香港隊討論區 (50)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
對上一次由香港球員做頂級聯賽神射手係唔係麥基嗰年
妹祖
對台灣點解係5?
This is NOT friendly match!!! 呢個係屬於group stage of National league competition,所以 I = 15喎
以前東亞盃真係當普通friendly計
改左新制後唔清楚
唔怪得啦
亞洲未有國家聯賽啊!!!
National league = 國家聯賽
咁東亞外理論上都唔應該係friendly match呀,同埋對應返Elo自己計法:
比賽類型 指數 (K)
世界盃 60
洲際錦標賽和洲際錦標賽決賽 50
世界盃和洲際錦標賽的外圍賽 40
其他所有比賽 30
友誼賽 20

其他比賽都有30,按比例計fifa應該將東亞外列為group stage of national league先啱嫁,不過講多無謂,fofa又冇列明咩賽計咩分,所以一切都要等佢出分先知,冇法爭辯
點解人哋有官方英文版分哂8級嘅嘢copy埋出嚟都唔睇
走去睇wiki中文版
1. 人地分咗8級出嚟都冇寫話東亞外、東亞盃呢啲屬友誼賽定係national league定係咩,而家論點係咩比賽屬於8級之中邊一類
2. FIFA今次計法係參考咗ELO,所以搵返ELO做參考係正確嘅
咁我錯囉
如果唔係又點會嘈話亞洲冇國家聯賽刷分會蝕底
咁真係好撚弱智,FIFA班人係咪腦殘嫁,咁歐洲啲國家咪永遠高高其他洲?咁不如唔撚好用新計法啦
一日係班西亞佬揸旗
一日都只會係東亞西亞東南亞中亞南亞咁樣圍威喂
東亞盃只係東亞班國家圍爐搞出嚟,從來無官方成分,如果咁就可以唔當友誼賽,咁個個國家約友誼賽都叫佢做XX盃嚟刷分啦
東南亞鈴木盃計唔計FIFA分?

都係A級friendly
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞