網絡小說集中討論區<9> 既嘗毒草,必當神農

1001 回覆
10 Like 2 Dislike
超級神基因
一本唔啱就下一本
無盡武裝
驚悚樂園
修真四萬年 都唔錯

但主角精神病同佢行為我真係理解唔到

角色實力都幾合理、設定多元化
而且唔會死拖而係keep住有高潮
無限流一定要睇 「王牌進化」卷土寫嘅
KOF超正
依本真係回憶黎
任索
小世界真係好屈機,搞笑又得認真又得
睇下先
做真男人
似係暗喻哲學
冇一個理論被所有人接受
懷疑論:要假設一樣野唔存在,比假設佢存在容易
prove一樣野does not exist係難過prove佢exists
假設同證實應該係兩樣野喎
利申唔熟邏輯學
個故事比較壓抑
初睇我會建議睇輕鬆啲嘅
驚悚樂園真心睇得
完美世界啲坑掘完都唔填既
可以睇史上最強祖師爺
一本書四個主角
前幾個post 屌到悶了
遮天 不了
睇緊,都算ok
睇緊 就黎睇到自己都有精神病
幾中意個世界觀 但真係好亂
其實係有辦法reformulate
“There exists infinite pairs of twin primes”
可以寫成
“There does not exist largest pair of twin primes”
如果你有「存在/唔存在」某一邊比較難既錯覺,應該係你唔太了解條問題

BTW其實「月球唔存在」呢件事唔剩係唯心
係月球存在本身就好違反我地既現有天文學知識,太多bug
Google下「月球之謎」就知
我指個證法
證明不存在基本要用proof by contradiction
證明存在好多種方法,容易嗰d construction就可以
舉個例子,證明e係超越數,即係要證明冇一個整數代數方程既解係e
可想而之難度極高
相對之下證明一個數唔係超越數,只要搵到相應既整數代數方程,明顯輕鬆得多,有理數直接ax-b已經可以
所以pi到依家都未被證明為超越數
唔知呢樣,數學上好多non-existence既證明都難好多
我明你意思
你想話prove existence可以有實例
而non-existence就無得舉反例, 一定要用d abstract d既方法
但呢樣嘢要睇prove個object本身係咪abstract
好似「infinite pairs of twin primes」, 呢樣野係abstract既, 你根本無辦法「舉到無限個例」去證佢存在, 就算舉到你都係最多講個algorithm點樣揾twin prime, construct呢個algorithm logically難度係高過去證個命題
所以「舉例」唔係大晒

"Exist"難過"Non-exist"既一個例子: Euclid既infinitude of prime proof
最早證無限個質數既proof, 係靠證「最大質數不存在」
樓上d大佬
想似唔到大陸網絡小說,會有咁高深既內容
睇過,去到中間太悶
反而本最強大師兄又ok
好似有後宮
睇下先
完美世界啲坑掘完都唔填既
可以睇史上最強祖師爺
一本書四個主角
睇過,去到中間太悶
反而本最強大師兄又ok
絕對同意呢句
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞